U blizini Slunja, na samom ušću rijeke Slunjčice u Koranu, priroda je stvorila idilični pejzaž kojeg čine slapovi, brzaci i jezera.


Tamo je čovjek izgradio i malo vodeničarsko naselje Rastoke, što čini kombinaciju koja oduševljava svakoga tko je posjeti. Rastoke su slikovito mjestašce koje se smjestilo na području gdje se rijeka Slunjčica „rastače“ preko brojnih sedrenih barijera i tvori nezamislive vodene oblike. Na rijeci, koja je poznata prvenstveno po svojoj specifičnoj modrozelenoj boji, najimpresivniji su slapovi od kojih su najpoznatiji Hrvoje, Vilina kosa, Konjski rep i, najveći, Buk.

Vezani članci Slika nije dostupna Grad Uskoka Slika nije dostupna Proljetni izlet u Primorje

Kako bi bili što pristupačniji posjetiteljima, svaki slap ima pripadajući vidikovac koji pruža nevjerojatan pogled na vodenu rapsodiju. Posebno je impresivan vidikovac s kojeg se promatra samo ušće i kanjon rijeke Korane. Pogledom je bio zadivljen i Adolf Veber Tkalčević, još u 19. stoljeću, kada je Rastoke opisao riječima: „Odosmo do vodopadah. Nemogu opisati miline tih prizorah, bljeskajućih se u debeloj mjesečini. Putniče, dođi te vidi!“.

>> Vikend iz bajke u 'Velikom taboru'

Ljepota Rastoka prepoznata je i od strane nadležnih tijela, pa su tako 1962. godine uvrštene pod zaštitu Državne uprave za zaštitu kulturne i povijesne baštine. Također, 1969. godine upisane su u registar nepokretnih spomenika kulture. Značaj Rastoka dokazuje i činjenica da su one zapravo, po svom postanku, uvod u Plitvička jezera, naš najljepši i najpoznatiji Nacionalni park. Upravo ih zato često nazivaju „Male Plitvice.

No, posebnost Rastoka krije se u skladnoj kombinaciji prirodnih ljepota i ljudskog stvaralaštva. Naime, na području Rastoka malo se naselje počelo graditi još prije 300 godina, a danas ono čini idiličnu cjelinu s prirodom. Karakteristični graditeljski oblici u Rastokama su mlinice žličare koji koriste energiju brzih voda za mljevenje raznih žitarica. Pretpostavlja se da je prva mlinica izgrađena još u 17. stoljeću, iako postoje indicije da je i starija. Većina ostalih nastambi potječe iz 19. i 20. stoljeća.

Vile u Rastokama imaju srebrnu kosu

Osim vrijednih mlinara i mlinarica, koji su prvi nastanili ovaj kraj, stalni stanovnici Rastoka su i vile, prema legendi, naravno. Vjeruje se da one obitavaju u Rastokama od kada je i naselja. Noću, dok su ostali stanovnici odmarali, one su trčale i plesale po zelenim otočićima i hridima te jahale na konjima. Legenda kaže da se vile mogu vidjeti i danas, posebice na slapu Vilina kosa. Prema predaji, vile u Rastokama imaju srebrnu kosu, baš poput boje ovog slapa koji je nazvan u njihovu čast.

Čak i ako ne upoznate vile za vrijeme svog posjeta Rastokama, vidjet ćete uistinu mnogo sadržaja koji će vas vratiti u prošlost i uvjeriti vas da ste na pomalo magičnom mjestu. Brzaci i danas pokreću stare mlinske kamene koji svojom težinom melju žitarice. Tako s Rastoka kući možete ponijeti pravo domaće brašno ili kruh. Danas je u Rastokama razvijena i bogata gastronomska ponuda.

Posebna je atrakcija autohtona pastrva koja se poslužuje u lokalnim restoranima odmah nakon ulova. Većina je domaćinstava otvorila i ugodne ugostiteljske objekte za turiste tako da u Rastokama možete ostati i nekoliko dana te pomno istražiti sve njegove tajne. Posjetite mlinove, šetajte prirodom, okušajte se u ribolovu ili pak nekoj drugoj aktivnosti. U Rastokama će se zasigurno pronaći ponešto za svakoga.

Više preporuka za vikend potražite na onecroatia.info.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju