Obavijesti Pretražite Navigacija
Vikend preporuka

Nenadmašan spoj prirodnih i kulturnih ljepota

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U jednoj od najmanjih općina u Varaždinskoj županiji smjestila su se jedna od najvećih prirodnih i kulturnih ljepota ovoga područja. Riječ je o Visočkom kraju koji će vas vratiti u prošlost, oduševiti vas prirodnim bogatstvima i otkriti vam staru kulturu Kalničkog gorja.

Općina Visoko, koja broji tek nešto malo više od 1500 stanovnika, smjestila se u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na granici Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije. Na razmeđu ovih dvaju područja ova mala općina skriva nezamislive prirodne ljepote. Cijeli je kraj bogat bujnom vegetacijom i raznolikim životinjskim svijetom. U šumama možete pronaći razne biljne vrste, a ovaj je kraj posebno poznat kao mjesto dobrih kestena. Mjesto je idealno za posjetiti tijekom bilo kojeg godišnjeg doba jer krajolici mijenjaju boje, a ljepota ostaje netaknuta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vlasnik imao dozvolu Iz automobila ukrao oružje u vrijednosti od 10.000 eura: Policija intenzivno traga za kradljivcem COVID testovi - 3 Puno je pitanja Dnevniku Nove TV javili su se iz tvrtke osumnjičene za neispravne covid testove: Neke ljekarne ih povukle iz prodaje

No, Visočki kraj ima i veliku kulturnu vrijednost. Posebnu znamenitost predstavljaju autohtone drvene kućice po kojima je ovo područje poznato. Stari je mlin, također, jedan od arhitektonskih oblika koji svoje posjetitelje vraća u daleku prošlost, u vrijeme starih zanata. On se nalazi točno na putu koji spaja dva najveća mjesta u općini, Visoko i Čanjevo.

Visoko se posebno ponosi starom Lipom, drvetom koje je, prema predaji, posadio sam Bela IV. prilikom posjeta ovom kraju. S druge strane, i Čanjevo ima svoje čari. Ono je prava poslastica za avanturiste željne neobične pustolovine. Naime, u Čanjevu se nalaze, malo poznati, podzemni tuneli i bunkeri izgrađeni u vrijeme Drugog svjetskog rata. A, tamo se smjestila i ponešto starija građevina, Utvrda Čanjevo.

>> Prošetajte putevima starih mlinova

Utvrda, koja već stoljećima nadgleda svoju okolinu s jugozapadnih obronka Kalničkog gorja, samo je jedna u nizu onih koje su izgrađene s ciljem obrane od Turaka. Prvi se puta spominje u zapisima iz 1598. godine, a pretpostavlja se da je 16. stoljeće bilo razdoblje njezine najveće važnosti.

Nestankom turske opasnosti, u 17. stoljeću, gubi se i interes za ovu građevinu. Godinama je mijenjala vlasnike da bi na kraju, nažalost ostala napuštena. Početkom 2000. godine Utvrda je bila gotovo potpuno obrasla biljem i uništena zbog erozije i radova na obližnjem kamenolomu. Nasreću, skupina mještana i stručnjaka 2003. godine osnovala je udrugu „Proškocijeve haramije“ kojoj je cilj provođenje istraživanja i popularizacija Utvrde. Nakon gotovo deset godina rada, većina je lokaliteta obnovljena, a nađeni su i brojni vrijedni predmeti, poput srednjovjekovnih oruđa, stakla i keramike.

Srednjovjekovna atmosfera i stara Utvrda definitivno su odličan ambijent za održavanje manifestacija kojima je cilj vratiti svoje posjetitelje u prošlost. Jedna od takvih je „Bitka za Čanjevo“, koja se održava od 2006. godine. Radi se o rekonstrukciji bitke Hrvata i Turaka iz 16. stoljeća. Posebna su atrakcija autentične replike odora iz 16. stoljeća koja tijekom godine vrijedno izrađuju mještani za potrebe ovog događanja. Za sada postoji 15 odora i drugih srednjovjekovnih materijala. Svi posjetitelji koji dođu pogledati ovu životopisnu predstavu, mogu uživati i u srednjovjekovnom sajmu, bogatoj gastronomskoj ponudi... Manifestacija je samo dio projekta „Utvrda Čanjevo“ kojem je u cilju promaknuti ovo područje u poznato kulturno i turističko mjesto.

Više preporuka na onecroatia.info

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene