Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zatvorila je svoju tekicu, mahnula poručivši da je izgubila glas i nestala iza vrata.


O predsjedniku ni riječi, ali zato sat vremena o odricanju. Bila je to Jadranka Kosor. Iznijela je 60-ak mjera kako tvrdi – za spas Hrvatske.

Vezani članci Poskupljenje goriva, ilustracija Vladina uredba o gorivu: Građani oduševljeni, evo što kažu naftne kompanije Tomislav Ćorić Ograničavaju se cijene goriva, Ćorićevo ministarstvo pojasnilo detalje odluke

No to je 60 mjera i za spas Hrvatske, ali i njezine Vlade. Posljednja šansa nakon niza propuštenih u zadnjih deset mjeseci njezina mandata. Kako to u životu uvijek biva, oni koji su davali sada moraju i uzimati. A HDZ-ova je Vlada u sedam godina stvorila niz novih socijalno ovisnih građana o državi. Odgojila generaciju ljudi koji su smatrali da je samo i jedino država odgovorna za sve. Od rođenja do smrti.

I sada ti isti moraju uzimati. Pa i premijerka koja je kao majka Tereza dijelila. Nogometnim rječnikom, ovo dolazi u sudačkoj nadoknadi. Sada u par minuta Vlada mora odraditi krvav i nepopularan posao.

Da, Harač odlazi, no to je samo dim. Pravi ili bolni potezi su brojne povlastice koje nestaju. Što će meni na Dan mrtvih par stotina kuna više u džepu kada ću s druge strane do tada izgubiti par tisuća kuna.

Ali, haj'mo biti malo iskreni prema sebi. Zaboraviti malo na trenutak na Jadranku Kosor, Šukera i tu ekipu. Je li vama normalno da svaki zaposleni traži povrat poreza, je li to normalno, logično i ima li sličnog primjera na Zemlji. Bojim s da nema. Ali to smo mi. TO ima u Hrvatskoj. I onda povrat poreza na osnovu neke olakšice traže svi. I oni s iznadprosječnom plaćom i nekoliko stanova u vlasništvu. Pa su se primjerice sjetili na povrat poreza temeljem zdravstvenih usluga.

U Švedskoj bi mu porezna uprava sjela za vrat. Da, reći ćete, ali mi nemamo švedski standard. Nemamo, ali nije li licemjerno da povrat poreza traži itko tko ima nekoliko nekretnina, bogat je i traži da mu država vrati novac jer je, eto, popravio zube. Toga ima samo u Hrvatskoj.

Ali razmislite o ovome. U Švedskoj postoji porez na nekretnine. Sada bi ministru Šukeru izbile sijede na glavi i možda bi dodatno smršavio. No, bi li kod nas nekretnine bile tako skupe i mjesecima stajale neprodane da kojim slučajem država uvede porez na nekretninu. Pa ne bi. Svatko normalan, a ponajprije građevinari i banke, rješavali bi se što prije neprodane nekretnine jer bi im država porezom sjela za vrat.

I što bi se onda dogodilo? Pa, cijene bi padale logikom tržišta jer bi se svi željeli riješiti nekretnine. Ne bi banke bile bahate pa ni građevinari i u par mjeseci tržište bi se ispuhalo. Ostale bi građevinske tvrtke koje su se time bavile i prije, a 'poduzetnici', koji su prije za stranice Crne kronike, tamo bi i završili, a ne kao ugledni poslovni ljudi.

Kada uskoro država dâ koncesiju na Autocestu Zagreb-Split većina vas će misliti da smo izgubili nacionalni ponos. No, hajde malo udahnite i razmislite. Trebate li vi danas plaćati gotovo 2000 zaposlenih u HAC-u kada oni izgrade par kilometara autocesta. Pa tko god da to dobije u koncesiju plaćat će te radnike, da i naplaćivati cestarinu, ali to više neće biti trošak državi.

Ona će s tim stotinama milijuna ili milijardi moći nešto drugo. Nadam se korisno i neće samo umjetno pumpati standard građana. Jer tako nas sve pretvara u 'kokainsko-kunske' ovisnike. A to smo sada svi mi.

Nadam se da neće krenuti potoci suza kada uskoro par tisuća zaposlenih u državnoj upravi dobije knjižicu. Žao mi je svake osobe koja izgubi posao, posebno onih u 40-im i 50-tim godinama života. Ti, dokazano je, teško ili nikako nađu posao.

Ali nisam vidio potoke suza kada su, recimo, stolari dobivali otkaze, ili neke tekstilke ili prodavačice. A njihove su plaće bile ispod i hrvatskog prosjeka, uglavnom bez regresa i božićnice i prava kao u državnoj upravi.

Država mora pomoći svima koji su bez posla, ali ne dovijeka.

I gdje je tu ambiciozni ili bolje reći još skup želja Jadranke Kosor. Pa vjerovat ćete joj kao i ja ako u 30 dana donese sve potrebe zakone, a one koji to neće moći raditi doslovno izbaci iz Vlade.

Neće bit problem što će ona u tom slučaju prokockati svoju posljednju šansu. Bit će to naša zadnja šansa, svakog od nas, i onoga koji radi i onoga koji prima mirovinu i onoga koji radi, a ne prima plaću pa i onoga koji ne radi.

Svaki dan odgađanja bit će svima nama sve teži i teži. A kada krene potop nitko od vas neće više kriviti Jadranku Kosor jer vas za nju neće biti briga. Svatko će gledati kako spasiti svoju kožu.

>> Priprema li nas guverner Rohatinski na crni scenarij?
>> Kako je Ivo Sanader završio u kućnom pritvoru
>> Lako je bilo riješiti se Biance, ali kako se riješiti Kalmete?
>> Jadranka, zašto si nervozna?
>> Prijevremeni izbori ili ne, pitanje je sad
>> Gore od vlasti koja ništa ne čini je muk oporbe
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju