Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pitam se ima li kraja ovom ludilu, ovoj kreativnoj statističkoj kozmetici, ovoj odlučnoj snažnoj borbi protiv krize. Ma pitam se tko uopće savjetuje premijerku koja je posljednja dva tjedna imala nekoliko ispada nimalo premijerskih, poteza dostojnih referenata po ministarstvima, a ne predsjednice Vlade.


Vezani članci Slika nije dostupna 'Nema razloga da ne uvozimo pastire' Slika nije dostupna Kolumna Mislava Bage: Kletva HDZ-a

No onda na vrhuncu tog traganja, igranja ili neznanja u vođenju zemlje iz krize netko je odlučio da nije dobro živcirati građane i objaviti podatak o nezaposlenima. Jer eto, depresivno je stanje, a ljudima treba optimizam koji, kako to tvrde neki ministri, povećava i BDP.

Pa umjesto brojki koje su loše, ali ih ne možeš izbjeći, građanima za povratak optimizma ponudiš grafikone i tablice. Jadno i otužno. Ponižavajuće za zemlju i sve ljude koji u njoj žive.

To kao da je Šuker odlučio svojedobno kao uredski miš sakriti stanje financija ili koliko se zadužio. Ili još luđe, da je došao u zemlju i rekao kako nas je zadužio po kamati od 4 posto, a ti svojim očima gledaš i vidiš da je kamata 6,75.

Nezaposlenost je naša dijagnoza i problem, a prikrivanje te brojke sramota Banskih dvora. Možda se netko može upitati - ako ste ovo željeli sakriti, što ste još sakrili ili što ste još spremni sakriti u 2011.

Možda ćemo uskoro svjedočiti i novoj statističkoj akrobaciji ako i dalje nastavimo ponirati. Pa će minus postati plus, a pad oporavak ako već ne može biti strelovit rast.

Sudar taština

A onda se u svom tom lutanju dogodi sudar taština ili veličina HDZ-a. Je li barba Luka demokrat, a Vlado autokrat? Tko komu daje više, a tko manje govoriti? Treba li Luka biti žestok ili kako oslovljavati Vladu, samo Vlado ili Vladimir Šeks? Pa do toga je li Luka Andriju izgirao oko Sanaderova stolca? A da, tu je i Jarnjakova taština.

Slika je to osoba koje tvrde da su uz predsjednicu Vlade i stranke, a zapravo se jednostavno ne podnose. I bojim se da tu više nema racionalnog objašnjenja osim njihovog straha. Ne znaju što će biti s njima pa su sumnjičavi prema svima, a to ponekad prerasta i u mržnju. I tako svaki dan.

Zapravo ih šefica pušta da se međusobno 'potope' u blatu iz kojega ih ona navodno želi izvući kao i cijelu zemlju. I onda će ih tako uprljane i istrošene ostaviti i to SVE, a ne samo Luku. Možda su oni toga svjesni pa se bore i zubima i drže za svoje fotelje. No bojim se da im sve teže ide.

Premijerkini Supermeni

Kad su jedni u blatu, drugi su u nebu, bolje reći među zvijezdama. Tako je i s Tomislavom Karamarkom. Dio medija i novinara, koji su kao njegovi glasnogovornici, već ga zovu super ministrom. Kalkulira se hoće li i kada postati potpredsjednik HDZ-a. Malo uvredljivo i za ostale članove HDZ-a koji su u toj stranci dugo godina. Karamarka se kao vrhunskog nogometaša iz Lige prvaka pokušava u prijelaznom roku ubaciti u HDZ-ovu momčad. Kao da će jedan takav spasiti stranku i ostaviti je na vrhu. A neće. Karamarko je bio i ostao solo igrač, njemu je danas Vlada, a sutra stranka samo sredstvo za ostvarenje osobnih ciljeva. Samo je pitanje je li ono što je njemu dobro, dobro i za HDZ.

Nije samo on nova zvijezda, ima tu cijeli popis novih HDZ-ovaca za novi HDZ na čelu sa starom premijerkom iz staroga HDZ-a. Posljednji dani samo su me uvjerili u jedno - ona još ne kontrolira stranku. Sada će svoje ljude postavljati isto kao i njezin prethodnik, da umanji snagu izabranih na Saboru HDZ-a. Ona će do izbora biti predsjednica Predsjedništva HDZ-a koja se bori da nakon izbora, i čini se poraza, sačuva stranku za sebe. A upravo se takva borba vodi u HDZ-u sada. Ne dobiti izbore, već sačuvati utjecaj u stranci kada se izbori izgube.

>> Arhiva

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju