Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Boris Tadić izjavio je kako se boji da će general Ante Gotovina biti oslobođen!


Kazao je to u intervjuu za inače relevantni srbijanski tjednik 'Vreme'. Tadić smatra da bi general Gotovina mogao biti oslobođen zbog nedostatka dokaza (kojih?op.a.), inzistira da Hrvatska sudu dostavi topničke dnevnike, a s predsjednikom Josipovićem, kaže, sastat će se nakon pomnih priprema, a odnosi sa sudom u Haagu bit će fokus toga sastanka.

Vezani članci Slika nije dostupna Revolucionarno iz Švedske: Postat će prva zemlja u svijetu koja se odrekla papirnatog novca Slika nije dostupna Što mislite o ideji plaćanja svega isključivo karticom? EU razmišlja upravo o uvođenju toga

Do trenutka dok ovo pišem Josipović nije reagirao na ovaj intervju. Nije, dakle, kazao kako on od Haaga očekuje pravednu presudu, niti je poručio Tadiću da nije on taj koji će diktirati dinamiku, vrijeme, način i fokus njihova sastanka. To znači da Predsjednik još ne shvaća ono o čemu sam u nekoliko navrata već pisala. Ne shvaća dugoročni, temeljito pripreman plan Srbije za preuzimanjem liderstva u regiji.

Parlamentarno izaslanstvo Skupštine Srbije nazvano 'prijateljstvo s Hrvatskom' u Zagrebu je boravilo dan-dva prije i zapravo je bilo Tadićeva izvidnica. Iz Tadićeva intervjua da se zaključiti da Srbija od Hrvatske prioritetno očekuje odbacivanje tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Eventualna oslobađajuća presuda za generala Antu Gotovinu te bi nakane dakako ozbiljno ugrozila.

Hrvatska ne smije odustati od tužbe za genocid

Što je najžalosnije u Hrvatskoj se već neko vrijeme stvara ozračje javnoga spina prema kojem bi Hrvatska eto trebala odustati od tužbe. Provlači se također kako ta tužba nije bog zna kako čvrsta. Kao prvo: odakle bilo komu s javne scene kompetencije da tako nešto tvrdi? Tužba protiv Srbije za genocid je povjerljiv dokument, što znači da su je malobrojni pročitali, a ako ćemo biti pošteni, kad je predsjednik Josipović u jednoj od posljednjih TV debata u zrak podigao dio supstrata te tužbe - on je prekršio pravilo ICJ-a. Jer je objelodanio element iz akta koji nosi oznaku povjerljivosti! U nas se, dakle, po običaju kao i o mnogim drugim ozbiljnim stvarima puno blebeće bez argumenta. Jer ako je tužba tako loša, kako to da se Međunarodni sud pravde proglasio nadležnim za sudovanje po toj tužbi.

Hrvatska ne smije odustati od te tužbe. Hrvatska se uopće više ne bi smjela voditi idejom koje je rodonačelnik Mate Granić bivši ministar vanjskih poslova, a ta je ideja da Hrvatska ne smije za sebe poduzet ni jedan odlučan ili pak politički riskantan korak jer će biti 'snakcionirana' od međunarodne zajednice. Sasvim suprotno! Zemlju koja cijeni sebe, i drugi cijene. Zemlja čije se vodstvo ponaša kao grupa kolutićavaca, ne može ništa očekivati.

Je li Jandroković sposoban iščitati poruku EU-a?

U tom svjetlu valja promatrati i vijest koja je prošla ovih dana gotovo nezapaženo. EU je Ministarstvu vanjskih poslova dostavila demarš u obliku memoranduma kojim upozorava Hrvatsku da treba nastaviti sa svim naporima oko potpune suradnje sa sudom u Haagu. Drugim riječima da nastavi s potragom za fantomskim dokumentima zvani topnički dnevnici. Ključ ovoga čina leži u danu prije. Dan prije EU je odgovorila na zahtjev Vijeća u predmetu Oluja. Kazali su kako dnevnika europskih promatrača iz Oluje koje sud traži nema u briselskim arhivima, te naputila suca Orieja da ih traži u arhivima zemalja članica koje su sastavljale promatračke misije. Kakve li drskosti! Stoga demarš treba 'čitati' kao poruku: 'pustite vi nas u Bruxellesu, vas se Unija ne tiče, vi svoje morate izvršavati dok god mi to govorimo'. Pitanje je samo je li ministar Jandroković sposoban tu poruku iščitati i shvatiti, a kamoli je pred Vijećem sigurnosni konačno izvesti na čistac!!!!!!

>> Arhiva