Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OTVOREN I GRANIČNI PRIJELAZ

Svečanost otvaranja: Ursula von der Leyen, Plenković i Tegeltija prerezali vrpcu na mostu Svilaj

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, premijer Plenković i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija zajedno su prerezali vrpcu i time označili puštanje mosta Svilaj u promet.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen sudjelovao je na svečanosti otvorenja mosta Svilaj.

Zajednički su prerezali vrpcu i time označili puštanje mosta u promet. Otvara se i granični prijelaz Svilaj. 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je tijekom ceremonije važnost projekta. "Ovo je simbol spajanja, olakšanog kretanja i ovo su ključne stvari za regiju", istaknula je.

"Još jedna poveznica"

"Otvaramo most koji nas spaja, otvaramo još jednu poveznicu između Hrvatske i BiH, ali i poveznicu između BiH i EU. Moramo biti zadovoljni što je ovaj projekt realiziran zajedničkim sredstvima. Iduće godine bit će gotov i most kod Gradiške. Ovime povezujemo i naša gospodarstva", naglasio je Plenković u svojem govoru. 

"Mi, naravno, želimo iskoristiti ovu priliku za jačanje odnosa s BiH. Hrvatska neće dizati nikakvu žicu jer znamo koliko je bitno da budemo povezani i koliko bi to moglo negativno utjecati. Ipak, to ne znači da nećemo zajendički surađivati u borbi protiv ilegalnih migracija", kazao je. "Povjerenje se može graditi jedino ako su tri konstitutivna naroda jednakopravna", smatra Plenković.

"Zalažemo se da se nađe rješenje za izmjene izbornoga zakona kako se Hrvati neće dovoditi u situaciju da nemaju svog legitimnog predstavnika u vrhu. To govorim kao prijatelj BiH. Pomoći ćemo i dalje oko cjepiva i ekonomskih ulaganja, a zajedničko povjerenje su temeljna načela koja nas okupljaju", izjavio je Plenković.

Kazao je kako sebe smatra velikim prijateljem i zagovornikom BiH.

Uoči otvorenja premijer Plenković sastao se s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, a prethodno je bio u Odžaku, gdje se sastao s Draganom Čovićem, s kojim je razgovarao o izbornom zakonu uoči izbora iduće godine. 

"Susret je bio prigoda da razmotrimo odnose s BiH i što Hrvatska može učiniti za te odnose. Uoči izbora iduće godine treba postići konsenzus oko izmjena izbornog zakona", naglasio je Plenković u izjavi nakon sastanka. 

Otvoren i granični prijelaz

Danas je otvoren i granični prijelaz Svilaj.

Riječ je o zajedničkoj investiciji Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Izgradnja mosta završena je u svibnju prošle godine. Dug je 660, a širok 29 metara. Ima po tri putnička traka u oba smjera. Vrijedan je više od 22 milijuna eura, a dvije ga zemlje financiraju, svaka s 50-postotnim iznosom. Most Svilaj jedan je od najznačajnijih objekata na budućem koridoru Vc.

O novom sastanku na vrhu čelnika EU i država zapadnog Balkana

Premijer Plenković komentirao je i novi sastanak na vrhu čelnika EU i država zapadnog Balkana.

Kazao je da će to biti prigoda da se na stol stave svi aspekti daljnjeg paketa ekonomske infrastrukturne pomoći za tu regiju, ali i prigoda da se 21 godinu nakon prvog zagrebačkog sastanka na vrhu pošalje snažna politička poruka o tome da je proces proširenja živ i traje, kao i da postoji jaka želja da se unaprijedi međusobno povjerenje.

"To međusobno povjerenje se može graditi samo ako su tri konstutitivna naroda u BiH uistinu ravnopravna. A to znači poštivanje onoga što je dogovoreno u daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu na konceptu jedne države, dva eniteta i tri ravnopravna naroda, kao i svih drugih u BiH", rekao je Plenković.

"Stoga se mi zalažemo i podržavamo napore svih političkih stranaka u BiH i institucija uz potporu međunarodne zajednice da se iznađe rješenje za dogovor o izmjenama izbornog zakona koje u budućnosti neće dovesti Hrvate do toga da nemaju svog legitimnog predstavnika u najvišim funkcijama BiH", kazao je Plenković i dodao da to govori kao najveći prijatelj BiH.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene