Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sporna kampanja ministarstva

Ustavni sud neće pokrenuti postupak protiv Pavića: ''Ministarstvo ne krši pravila, ali...''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud objavio je priopćenje vezano za medijsku kampanju promoviranja mirovinske reforme. Utvrdili su da Ministarstvo nije prekršilo pravila u tzv. predreferendumskoj fazi.

Ustavni sud Republike Hrvatske utvrdio je kako je očito da je kampanja promoviranja mirovinske reforme započela znatno prije nego prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma protiv reforme, ali i da vremensko poklapanje s početkom prikupljanja potpisa pokazuje da kampanja nije isključivo usmjerena na informiranje građana.

Pročitajte i ovo Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska? Slika nije dostupna Oštro na hrvatsko sudstvo Beljak o sucu koji je Kristiana poslao u zatvor: "To je sramotna presuda zbog koje on mora biti procesuiran"

Sud je zaključio da je kampanja ''jednim dijelom motivirana referendumskom inicijativom i usmjerena uvjeravanju građana da bi podržavanjem inicijative doveli u pitanje one aspekte reforme koje Vlada smatra poželjnima''.

Kako stoji u priopćenju Ustavnog suda, sud može reagirati kada se krše pravila u referendumskoj fazi, no ovdje je riječ o takozvanoj predrefendumskoj fazi. ''Da bi Ustavni sud reagirao u toj fazi postupka, moralo bi doći do grubog kršenja pravila demokratske procedure'', naveli su.

Za treću fazu kampanje, prema navodima Ministarstva, planirana su sredstva u iznosu od milijun kuna, ''dok su ukupno u 2018. i 2019. godini za kampanju utrošena sredstva u iznosu od 3.772.997,26 kuna, koja su osigurana u državnom proračunu'', navedeno je u priopćenju Suda.

Sud je, dakle, utvrdio da nema osnova za postupanje u ovom slučaju jer Ministarstvo niti korištenjem proračunskih sredstava niti na bilo koji drugi način grubo ne krši pravila demokratske procedure.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene