Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOMEMORACIJA ZA OBITELJ ZEC

Tužna obljetnica na Sljemenu. Boris Milošević: "Da se više nikada ne ponovi vrijeme u kojem je ubijena djevojčica zbog krivog imena"

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak poslije podne bio je na komemoraciji obitelji Aleksandre Zec kod Adolfovca na Sljemenu.

Reporterka Nove TV Karla Trstenjak bila je na Sljemenu, gdje je večeras održana komemoracija za Aleksandru Zec i njezine roditelje ubijene u noći sa 7. na 8. prosinca 1991.u Zagrebu.

Trstenjak je izvijestila kako su na komemoraciji bili zagrebački gradonačelnik, potpredsjednik Vlade, predsjednik SNV, brojni gradski zastupnici i zastupnice te predsjednik Gradske skupštine. Komemoraciju su organizirali SNV i Antifašistička liga. Podsjetila je na strašno ubojstvo obitelji Zec kada su pripadnici Specijalne jedinice kojom je zapovijedao Tomislav Merčep upali u dom obitelji Zec i ubili oca ispred kuće. Svjedokinje - majku i 12-godišnju kći Aleksandru odveli su na Sljeme. U blizini Planinarskog doma oduzeli su im živote.

“Ovdje stojim ponizno kao gradonačelnik kako bih odao počast nevinim žrtvama, nevino ubijenoj obitelji Zec. Svi znamo što se dogodilo prije 30 godina, svi znamo tko su počinitelji i znamo da nitko za to nije odgovarao. Tragično je da u posljednjih 30 godina gradonačelnik nije komemorirao ovaj zločin i da se na taj način pušta da ovakvi zločini padaju u zaborav”, kazao je u utorak polsije podne zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na komemoraciji za ubijenu obitelj Zec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ubijeni 1991. godine Održana komemoracija za obitelj Zec, od gradskih vlasti tražit će se imenovanje ulice ili trga po Aleskandri

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Držali natpise FOTO Prosvjedi prije premijere kazališne predstave 'Aleksandra Zec' u Rijeci

“Želim živjeti u gradu gdje je zločin zločin, bez obzira tko je počinitelj. Ovdje sam jer smatram da ovakvi zločini ne smiju pasti u zaborav. Želim živjet u gradu i Zagreb će biti grad u kojem se svatko tko tu živi osjeća kao da je u svom domu, gdje nema diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Ovdje sam i kao zalog bolje budućnosti – da će u Zagrebu svatko imati mjesta i prava. To je Zagreb u koji vjerujem i grad kakav će Zagreb biti”, poručio je Tomašević.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević kazao je da se više nikad ne ponovi vrijeme u kojem je moguće da se dogodi ovo grozno ubojstvo da bude likvidirana djevojčica od 12 godina, zbog krivog imena i prezimena.

Karla Trstenjak podsjetila je da za ovaj zločin nikada nitko nije odgovarao. Petorica pripadnika Specijalnih policijskih postrojbi kojima je zapovijedao Merčep osumnjičeni su tek nakon nekoliko dana i privedeni. Ispitani su pred sucem istrage i priznali zločin, no kako nisu bili u pratnji branitelja. Tako je njihovo priznanje izbačeno iz spisa i proglašeno nevrijedećim. Županijski sud u Zagrebu ih je oslobodio i oni su postali slobodni. Tek u presudi Vrhovnog suda za ratni zločin Tomislavu Merčepu spominje se obitelj Zec kao ubojstvo koje Merčep nije spriječio. Brat i sestra ubijene Aleksandre Zec dobili su za vrijeme Vlade Ive Sanadera odštetu od nekih milijun i pol kuna.

Uz umjetnički program, koji je uključivao čitanje poezije i svjetlosnu instalaciju sjećanja, održani su i kratki govori te su položene ruže na mjestu zločina, na kojem još uvijek i 30 godina poslije ne postoji obilježje na ubojstvo mučki smaknute obitelji.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene