Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vukovi zaklali ovce

Stravični prizori samo 20-ak km od splitske Rive: ''Sad se svatko boji poći u šparoge, u puževe, strah je ušao u kosti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnike podmosorskih sela šokirao je i prestrašio napad vukova koji se dogodio samo stotinjak metara od kuća u mjestu Tugare. Samo 20-ak kilometara od splitske Rive čopor vukova zaklao je, naime, deset ovaca i janje u vlasništvu Frane Barića.

U mjestu Tugare, 19 kilometara od Splita, vuk je skočio kroz prozor staje i poklao ovce. Vlasnikova obitelj živi od uzgoja pa se pitaju hoće li dobiti odštetu, a nedostaje im 10 od 30 ovaca. Prošle godine zabilježeno je čak 1.360 napada vuka na domaće životinje, a u prva tri mjeseca ove godine 232 napada. Mještani i lovci se boje, jer vukovi prilaze sve bliže kućama. Ubiti ih ne smiju, zaštićeni su.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Selo Ždrilo Vlasnik u šoku: Pred njegovim očima vukovi zaklali 20 ovaca Slika nije dostupna Vukovi zaklali 28 ovaca i 2 janjca

Miljenko Barić vodi nas do poprišta pokolja u Tugarama. Vuk je ovdje nanjušio lovinu i napao. ''On je ovdje skočio kroz prozor'', pokazuje ekipi Dnevnika Nove TV Miljenko Barić.

Staja je nešto dalje od mjesta, a obitelj živi od mlijeka i sira, pa su postavili kameru koja šalje slike na mobitel. Do dolaska, bilo je kasno.

''Bilo je krvi, runa. Tri lešine su našli, druge tražimo'', kaže Miljenko. Misli kako su vukovi odvukli ovce u brdo. Jedna je u nađena u bunaru. Vukovi su ranije preklali i lovačkog psa.

''Sve su pojeli, samo mu je glava ostala na lancu, u dvoru'', kaže Jure Bašić, lovočuvar dodajući da je sto posto siguran da se radi o vuku.

''U Dalmaciji se namnožilo vukova, moglo bi biti problema. Iskreno mi se bojimo, nitko ne zna kako će on reagirati, u momentu'', rekao je Boris Stipić, lovac.

''15 metara od asfalta snimio vuka u pet popodne. Čuje se noću ono njegovo aukanje. Sad se svatko boji poći u šparoge, u puževe, strah je ušao u kosti'', pojašnjava lovočuvar Jure.

Ustrijeliti vuka strogo je kažnjivo. Još od 1995. je zaštićen. ''Bože moj, taj vuk kao predsjednik države, nitko mu ne može ništa. A ja da ubijem vuka - 50 tisuća kuna kazne, ostavi pušku, nikad više lovac'', požalio se Jure.

Vještačenje napada je tek počelo. Ali Miljenko ima vrijednog 19-godišnjeg sina koji od stočarstva neće odustati. ''Frane je odličan, u tome je od malih dana. Još će nabaviti stoke i neće se sigurno predati'', kaže Miljenko.

Prošle godine u Hrvatskoj čak 1360 napada vukova,poklali su 2300 životinja, najviše ovaca. I ove godine već stotine napada. Ipak, o ukidanju zaštite vuka, još ni riječi.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene