Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljivali mandate, no...

Fijasko, debakl, luzeri: Koje su stranke najveći gubitnici EU izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati DIP-a pokazali su da ima stranaka i koalicija koje imaju za čim žaliti. Očekivali su mandate, ali... Najveći su gubitnici Most i koalicija Neovisni za Hrvatsku – HSP.

Nakon obrađenih 99,98 posto biračkih mjesta dobili smo gotovo pa sasvim konačne podatke o broju glasova koji su pripali pojedinoj stranci odnosno listi. Za Mostovu listu glasalo je tek 4,67 posto birača, odnosno dobili su 50.257 glasova birača.

Pročitajte i ovo Srušio se most u Baltimoreu - 4 tragedija u Baltimoreu Šestorica radnika pala s mosta koji se urušio u rijeku: "Ne vjerujemo da ćemo ih pronaći žive" Srušio se most u Baltimoreu - 4 Tragedija u Baltimoreu VIDEO Jedna osoba preminula, sve je manje nade za nestale u rijeci: Otkriveno zašto se brod zabio u most

Mostov čelnik Božo Petrov osvojio je 18.160 preferencijalnih glasova, a to je bilo 10.000 glasova više od Mire Bulja sa začelja liste, koji ima drugi rezultat prema preferencijalnim glasovima.

Očekivali su u Mostu mandat, no na kraju ipak neće imati svojega predstavnika u Europskom parlamentu.

Drugo razočaranje, pogotovo nakon što su im izlazne ankete dale mandat, jest lista Neovisnih za Hrvatsku i HSP-a, koja je na kraju osvojila manje glasova i od Mosta.

Koalicija kojoj su na čelu Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, kad su stigli prvi privremeni rezultati DIP-a, ostala je bez očekivanog mandata. U izlaznim anketama imali su veću potporu i od Amsterdamske koalicije, koja je ipak prešla prag.

Neovisni za Hrvatsku i HSP osvojili su tek 4,37 posto glasova birača, odnosno za njih je glasalo 46.970 birača. Od tog broja, njih 18.784 zaokružilo je Brunu Esih, a daleko ispod nje po preferencijalnim je glasovima Zlatko Hasanbegović, koji je ipak bio na začelju te liste.

Start Dalije Orešković pokazao se preslabim za bilo kakav ozbiljan izborni rezultat. Osvojili su tek 2,02 posto glasova birača, odnosno za njih je glasalo 21.744 birača.

Sama Dalija Orešković dobila je većinu tih glasova te je uknjižila 13.782 preferencijalna glasa.

Stranka Bandić Milan 365, koja ima pozamašan klub zastupnika u Hrvatskom saboru, na izborima za europski parlament nije ostvarila niti dva posto glasova birača.

Stranka Pametno Ivice Puljka već je neko vrijeme na političkoj sceni, no oni su ostvarili tek 15. izborni rezultat s tek 1,40 posto glasova birača.

Podsjetimo, na proteklim parlamentarnim izborima u I. izbornoj jedinici dobili su 4,83 posto glasova birača te umalo ušli u Sabor, no ovaj najnoviji izborni rezultat, zasigurno je daleko ispod očekivanja u toj stranci.

Stranke s rezultatima na razini statističke pogreške

Od 33 liste na izborima za Europski parlament, njih tri ostvarile su rezultat ispod 1000 glasova birača.

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA-SHZ s 944 glasova birača, odnosno njih 0,08 posto.

HRVATSKA STRANKA REDA-HSR sa 732 glasova birača, odnosno njih 0,06 posto.

SLOBODARSKA STRANKA HRVATSKE-SSH s 513 glasa birača, odnosno njih 0,04 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene