Plimpton 322

Nevjerojatno otkriće: Drevni Babilonci razvili su trigonometriju koja je sofisticiranija od današnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drevni Babilonci poznavali su napredniju trigonometriju od one koja je danas prisutna, i to 1.000 godina prije nego što su ju izmislili Grci, tvrde akademici iz Australije.

Nesvakidašnja tvrdnja o babilonskom poznavanju matematike temelji se na 3.700 godina staroj pločici na kojoj je ispisana tablica brojeva.

Poznata kao Plimpton 322, ova pločica sadrži dokaze da su Babilonci znali za Pitagorin poučak mnogo prije nego što ga je taj poznati Grk otkrio, izvještava Independant.

Istraživači na Sveučilištu u Novom Južnom Walesu tvrde da ta ploča također sadrži dokaze da su Babilonci razvili sofisticiran oblik trigonometrije, matematički sustav koji opisuje odnos između kutova u trokutu i stranica trokuta.

Babilonska matematika sofisticiranija od današnje

Matematičar dr. Daniel Mansfield tvrdi da su Babilonci razvili trigonometriju kako bi pomogli babilonskim arhitektima da sagrade velike zgrade.

"Naše istraživanje pokazuje da je njihova trigonometrijska tablica toliko napredna da je na neki način sofisticiranija od moderne trigonometrije", rekao je.

"Plimpton 322 bilo je moćno oruđe koje je moglo biti korišteno za arhitektonsko izračunavanje pomoću kojeg se grade zgrade, hramovi, ili piramide", dodao je Mansfield.

Dr. Mansfield objasnio je da su Babilonci, zbog svog brojevnog sustava koji je mnogo kompliciraniji od današnjih, mogli lakše obavljati komplicirane matematičke izračune.

"Babilonci su mogli u potpunosti izbjeći iracionalne brojeve, te time izbjeći pogreške do kojih dolazi kada se dva takva broja množe", rekao je dr. Mansfield. Također, babilonski sustav mogao bi i danas pomoći znanstvenicima.

"Zbog svoje preciznosti, mi mislimo da ovaj sustav ima ogroman potencijal u računarstvu i obrazovanju", rekao je dr. Mansfield. "Rijetko se događa da nas drevni svijet nauči nešto novo. Nakon 3.000 godina, babilonska matematika mogla bi se vratiti u modu."

Plimpton 322 pronašao je stvarni Indiana Jones

Plimpton 322 početkom 20. stoljeća otkrio je na jugu Iraka arheolog, diplomat, i trgovac umjetnina Edgar Banks, koji je bio inspiracija za Indianu Jonesa.

Ta tabla sadrži brojeve koji su klinastim pismom raspoređeni u četiri stupca i 15 redova. Već 1980. neki su tvrdili da je Plimpton 322 dokaz da su Babilonci znali trigonometriju.

Međutim, dr. Mansfield i njegov tim otkrili su da se radi o "novoj vrsti trigonometrije" koja se temelji na omjerima, a ne na kutovima i kružnicama.

Jedini problem je što je jedan dio table otkinut, zbog čega tim dr. Mansfielda misli da je Plimpton 322 nekada imao šest stupaca i 38 redova.