Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vitamin D za zdravije oči

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovije istraživanje pokazuje da vitamin D smanjuje rizik pojave degeneracije oka.

Istraživanje je obuhvatilo 7 752 sudionika u razdoblju između 1988. i 1994. godine. Sudionici su obavili pregled očiju, dali krv i urin i popunili anketu o prehrambenim i životnim navikama. Na temelju koncentracije vitamina D u krvi i urinu istraživači su podijelili sudionike u 5 skupina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sunce nam daje vitamin D Neprijatelj za kožu bez kojega organizam ne može Slika nije dostupna Čini dobro mozgu Vitamin D za moždane vijuge

Sudionici u skupini s najvećom koncentracijom vitamina D imali su 40% smanjeni rizik od pojave degeneracije oka. S druge strane, 11% sudionika u skupini s najmanjom koncentracijom vitamina D imalo je makularnu degeneraciju oka. "Postoji jaka povezanost vitamina D i degeneracije oka", izjavio je dr. Alexander Ley, voditelj istraživanja.

Vitamin D može spriječiti umnožavanje krvnih žila u oku, a time i njegovu degeneraciju. Organizam sam proizvodi vitamin D tijekom izlaganja sunčevim zrakama, a nalazi se također u mliječnim proizvodima, soji i integralnim žitaricama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene