Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez s lijekovima

Od čega se djeca debljaju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Davanje antibiotika djeci mlađoj od šest mjeseci moglo bi kod njih kasnije uzrokovati prekomjernu težinu, rezultati su provedene studije o debljini djece.

'Obično smatramo da je temelj pretilosti nezdrava prehrana i pomanjkanje fizičke aktivnosti. Ali, sve više studija pokazuje da je uzrok pretilosti mnogo kompliciraniji', rekao je koautor Leonardo Transande sa sveučilišta New York.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija mentalno zdravlje pati Psihijatri zabrinuti za mlade: Pacijenti su sve mlađi, raste agresija, a kliničke slike su sve ozbiljnije Ilustracija "Jasno upozorenje" Zabrinjavajući podaci: Strahuje se da će ovaj problem zahvatiti pola svijeta

Mikrobi u našim crijevima mogli bi igrati kritičnu ulogu u načinu na koji naša tijela apsorbiraju kalorije. Izlaganje antibioticima, posebno u ranoj fazi života, moglo bi ubiti zdrave bakterije koje utječu na to kako apsorbiramo nutrijente, i održavaju nas vitkima, stoji u studiji objavljenoj u Međunarodnom žurnalu za pretilost (International Journal of Obesity).

>> Dojenje štiti djecu od pretilosti

Studija napominje da je sve veći broj istraživanja koji upozoravaju na potencijalne prijetnje antibiotika posebno kod djece. Preliminarne studije povezale su promjene u trilijunima mikrobskih stanica u našim tijelima sa pretilošću, upalnim bolestima crijeva, astmom i drugim stanjima. Međutim, dokaz za direktnim uzrokom još nije pronađen.

Ovo je bila prva studija koja je analizirala odnos između korištenja antibiotika i tjelesne mase, počevši od dojenačke dobi. Istraživači su procijenili korištenje antibiotika kod 11.532 djece rođene u Britaniji 1991. i 1992 godine. Otkrili su da su djeca koja su bila tretirana antibioticima u prvih pet mjeseci svog života, težila više od prosjeka nego djeca koja nisu primala antibiotike.

Razlika je bila mala kod djece u dobi od 10 do 12 mjeseci, ali sa 38 mjeseci djeca koja su bila izložena antibioticima imala su 22 posto veću vjerojatnost da budu pretila. Djeca koja su primila antibiotike u dobi od šest do 14 mjeseci, pak nisu imali značajno veću vjerojatnost da će biti pretila.

Iako su djeca izložena antibioticima u dobi od 15 do 23 mjeseca, imala malo veći indeks tjelesne težine do sedme godine, nije postojala značajna mogućnost da će u kasnijoj dobi postati pretili. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene