Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dilema o crnoj čokoladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kraj godine i božićni blagdani veliko su iskušenje za sladokusce, kažu znanstvenici i u časopisu Lancet u članku "Vražja crna čokolada" objavljuju skrivene vrline i mane te slastice.

U članku piše kako mnoge studije sugeriraju da je crna čokolada, bogata flavonoidima (antioksidansima iz ploda kakaovca) možda dobra za kardiovaskularni sustav, što je "izvrsno za ljubitelje crne čokolade".

Pročitajte i ovo Ilustracija omiljena poslastica Imate li je kod kuće? Povlači se čokolada, imate pravo na povrat novca Ilustracija proizvodi se od 1908. Popularna čokolada mijenja izgled, obožavatelji zabrinuti

S druge strane, mliječna ili bijela čokolada, koje nemaju flavonoida, "nisu nimalo korisne za zdravlje".

Ali čuvajte se ljubitelji: i crna cokolada može vas zavesti.

U proizvodnji flavonoidi mogu biti i odstranjeni.

A čak i ako ostanu, piše Lancet, "zlo crne čokolade leži u masnoći, šećeru i kalorijama".

"Zato bi se moglo reći da je najbolja poruka za očuvanje zdravlja držati se dalje od čokolade, jesti umjereno, uravnotežiti prehranu i obogatiti je voćem i povrćem", sugerira nova studija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene