Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VINARIJA KUTJEVO

Vinarija Kutjevo s Vrhunskom graševinom berbe 2018. izlazi već za božićne i novogodišnje blagdane

PR
PR
Aktualno Galerija PR PR PR PR +0 PR Galerija 1/3 >>
Vinarija Kutjevo bilježi iznimno uspješne poslovne rezultate u 2018. godini te najavljuje izlazak na tržište buteljirane Vrhunske graševine berbe 2018. već za božićne i novogodišnje blagdane.

 Vinarija Kutjevo, koja predstavlja jednu od najznačajnijih vinarija regije, ove godine bilježi iznimno uspješne poslovne rezultate. Rast potražnje za ovim iznimnim vinima rezultirao je rasprodanom Vrhunskom graševinom berbe 2017. s prodanih 330.000 butelja što je čini najprodavanijim vrhunskim vinom na tržištu. Upravo iz tog razloga nova Vrhunska graševina berbe 2018. već se može pronaći na tržištu ovih božićnih i novogodišnjih blagdana.

Pročitajte i ovo Bordeaux - 1 Klimatska kriza Moraju mijenjati uobičajeni način berbe grožđa: ''Nije loše, samo je život u drugom ritmu'' Ilustracija (Foto: Thinkstock) Potez francuske vlade Potrošit će 200 milijuna eura na uništavanje - vina. Doznajte što je tomu razlog

Samom činjenicom kako se izlaženje na tržište brenda vinarije Kutjevo događa već u prosincu, gotovo mjesec dana ranije od drugih vinarija, govori u prilog činjenici kako u vinariji ozbiljno pristupaju samom procesu proizvodnje, vinskom asortimanu te osluškuju potrebe tržišta. Godišnja proizvodnja vina vinarije Kutjevo iznosi pet milijuna litara od čega se 80% proizvodnje bazira na sorti graševini.

PR PR

Prodaja vina Kutjevo na domaćem i inozemnim tržištima bilježi pozitivne trendove u svim kategorijama i brendovima koje proizvodi. Samo ove godine otvorena su nova izvozna tržišta: Finska, Švedska, Rumunjska, Slovačka i Kina. Na kinesko tržište vinarija Kutjevo izvozi isključivo premium linije vina Maximo i de Gotho za kojima je potražnja u stalnom porastu.

Vinarija Kutjevo obrađuje 420 hektara vlastitih nasada vinograda te 400 hektara u kooperaciji. Od spomenute količine približno 180 hektara vlastitih nasada nalazi se na vinogradarskim položajima Vinkomir, Hrnjevac i Vetovo koji predstavljaju najbolje položaje kutjevačkog vinogorja. Upravo s tih položaja dolazi sirovina za proizvodnju najprodavanije butelje Kutjevačkog podruma - Vrhunske graševine. Položaji se nalaze na južnim padinama Krndije i Papuka, planinama koje su nastale prije 40, a po nekima i prije 60 milijuna godina. Ove planine vulkanskog su porijekla što se kasnije manifestira i u vinu kroz pojačanu mineralnost, odnosno okus vina je slankast. Upravo ta mineralnost potencira kiselinu i svježinu što ova vina čini izrazito pitkima. Svi vinogradi nalaze se na prisojnim stranama pa ih sunce obasjava tijekom cijelog dana. Dobar dio vinograda star je i preko 30 godina no vinogradi su dobro ukorijenjeni te su otporni na stresove kao što su velike suše, niske temperature, prevelike oborine i sl. Pozicionirani su na 300-400 metara nadmorske visine te time zaštićeni od jesenskih magli što u konačnici rezultira i otpornošću na trulež. Jednako tako svakodnevna strujanja zraka omogućuju brzo isušivanje jutarnje rose koja može prouzročiti trulež. Svi ovi navedeni parametri dokaz su specifičnosti svakog od navedena tri položaja i predstavljaju izvorni terroir za proizvodnju Vrhunske graševine.

Sirovina za proizvodnju Vrhunske graševine ručno se bere s ova tri položaja. Prirod po trsu nije veći od 2 kg što je jednim dijelom uvjetovano i rezidbom loze. Rezidba se obavlja po principu jednokrakog guyot-a, tako da po trsu ostaje svega 10-12 pupova.

PR PR

Vrhunska graševina berba 2018. je žuto zelene boje, raskošnog, cvjetnog mirisa na proljetno cvijeće te travnatog mirisa na mlade livadske trave. Od voćnih mirisa možemo primijetiti svježi ananas, jabuku i citruse. Vrlo je pitka, svježa, punog, ali mekog okusa. Ovo suho vino sadrži svega 13% alkohola i preko 6 grama kiselina te će se savršeno uklopiti uz vrhunsku morsku ribu, dimljeno meso, pečenu piletinu ili puretinu. Sve ovo Vrhunsku graševinu berbe 2018. čini idealnim vinom uz svaki blagdanski i otmjeniji meni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene