Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mislite da vam nedostaje kalcija?

Razbijen je mit o bijelim mrljama na noktima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvriježeno mišljenje prema kojemu je glavni uzrok nastanka bijelih mrlja na noktima manjak kalcija te vjerovanje da se problem rješava povećanim unosom tog minerala u organizam, običan je mit, priopćeno je s njemačkog Instituta za opću medicinu u Hannoveru.

Liječnica s instituta Ulrike Junius-Walker objasnila je da je nokat sastavljen od 100 do 150 tankih slojeva, od čega samo 0,2 posto čini kalcij.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sramoćenje na internetu Odsječeni nokti, vrećica s urinom...: Oni su odvratni putnici pored kojih ne želite sjediti Slika nije dostupna Koriste kavu, kakao, vino... Je li vaš crni kruh doista crn ili je samo obojan? Evo kako provjeriti

Sitne traume noktiju poput udaraca ili manjih ozljeda uzrokuju promjene na dijelovima nokta koje su vidljive kao diskoloracije, odnosno mali džepovi zraka na njihovoj površini, objasnila je.

Postoje i slučajevi kada je uzrok nastanka bijelih mrlja upravo manjak kalcija, no vrlo su rijetki i obično se vezuju uz pacijente s teškom deficijencijom kalcija potaknutog drugim bolestima.

U slučaju kada osoba nije jako pothranjena, a ipak ima bijele mrlje na noktima, nije posrijedi manjak kalcij, rekla je Junius-Walker. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene