Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni su ni na pragu izumiranja

Ove životinje su preživjele 80 milijuna godina bez seksa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malene životinjice imena Bdelloid rotifers preživjele su zadnjih 80 milijuna godina bez seksa.

Jedno je istraživanje pokazalo da bi tajna preživljavanja aseksualnih životinja mogla ležati u hranjenju drugim jednostavnim oblicima i života. Tako se nagomilava strana DNK koja sprječava izumiranje tih životinja, piše Huffington Post.

Pročitajte i ovo 47-godišnjakinja držala pse u nehumanim uvjetima osumnjičena 47-godišnjakinja UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Strašne scene kraj Zagreba: Mrtve životinje na zapuštenom imanju, spasitelji ne mogu zaustaviti suze Ilustracija bizarna pojava Slavili godišnjicu braka, a onda im je krstarenje obilježio posjet liječniku: "Supruga je prvo mislila da je to zato što sam nosio nove sandale"

Do tog zaključka znanstvenici su došli proučavajući životinjice Bdelloid rotifers koje postoje samo kao ženke. Ti organizmi mogu se vidjeti samo pod mikroskopom, a umjesto da se razmnožavaju seksom one proždiru druge organizme poput algi i bakterija te na taj način u sebe unose novi genetski materijal.

>> Ovo je popis izumrlih životinja koje danas možemo oživjeti

'Ne znamo kako se točno odvija prijenos gena, ali sasvim sigurno se tiče uzimanja DNK iz organskog otpada kojim je njihova okolina prepuna', rekao je Alan Tunnacliff, autor studije sa sveučilišta Cambridge.

Ovo je otkriće vrlo važno jer su sve ostale aseksualne životinjske vrste osuđene na izumiranje. Bdelloid rotifers pronašle su rješenje i zapravo imaju mogućnost regeneriranja vlastitog DNK.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene