Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jesmo li sami?

ULOŽIO 100 MILIJUNA DOLARA Pokrenut najveći program potrage za izvanzemaljcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jesmo li sami - pitaju se znanstvenici već stoljećima. Odgovor će sada pokušati doznati najpoznatiji fizičar na svijetu i jedan milijarder.

Najpoznatiji svjetski fizičar Stephen Hawking udružio se s ruskim milijarderom Yurijem Milnerom kako bi saznao odgovor na jedno od najvećih pitanja: jesmo li sami u svemiru? Pokreću najveći program potrage za izvanzemaljskim životom, vrijedan 100 milijuna dolara.

'Vjerujemo da je život na Zemlji nastao spontano, tako da bi se u beskonačnom svemiru život mogao pojaviti i još negdje. Možda u svemiru neka inteligencija promatra ova naša svjetla, svjesna što znače. Ili smo možda u beživotnom svemiru?', kaže Stephen Hawking.

Hawking smatra da negdje postoji jednostavan oblik života. Postoji li inteligencija, to je već druga stvar. Inače, prošlo je više od 20 godina od posljednjeg ovakvog velikog pothvata. Tehnologija je sada uznapredovala pa znanstvenici imaju veće mogućnosti.

Pročitajte i ovo Izvješće Pentagona tvrdi da su opaženi NLO-i obični objekti i fenomeni Ništa od malih zelenih Pentagon o opaženim NLO-ima: "U popularnoj kulturi vlada narativ..." Jeziva snimka misterioznog objekta Puno nedoumica VIDEO "Koji je ovo ku*ac?!" Ukrajinski vojnici objavili jezivu snimku misterioznog objekta

O životu s genijalcem - 'Došlo mi je da se bacim u rijeku'

'Danas pokrećemo najopsežniji program potrage ikada. Samo u jednom danu, prikupit ćemo više informacija nego tijekom cijele godine prijašnjih pokušaja', rekao je Yuri Milner, poduzetnik i fizičar.

Program uključuje najveće teleskope na svijetu i stvaranje superračunala pomoću kojega će se proučavati frenkvencije iz stotinu najbližih galaksija u kojima je milijun zvjezdanih sustava.No zasada ne planiraju slati poruke u svemir.

'To je veliko kockanje. Nitko ne računa na uspjeh, ali moglo bi se neopisivo isplatiti ako se otkrije da negdje drugdje ima života. Privući će velik javni interes, iako je šansa za uspjeh malena', rekao je Lord Martin Rees, astronom.

Ako znanstvenici otkriju bilo kakve signale, oni će zbog udaljenosti u svemiru vjerojatno biti stari nekoliko godina, pa možda čak i stoljeća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene