Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biser turizma

Gdje se nalazi ovaj grad?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveti Stefan je ljetovalište u zapadnoj Crnoj Gori, smješteno na budvanskoj rivijeri. U 15. stoljeću ovaj je otočić bio malo ribarsko mjesto.

Na njemu se nalazila utvrda okružena zidinama koja je štitila stanovnike od napada gusara i Turaka. Otočić je s kopnom povezan uskom kamenom nasipom, zbog kojeg Sveti Stefan nazivaju i crnogorska palma Dubaija.

Pročitajte i ovo Potres u Crnoj Gori Jačine 4,7 stupnja Novi potres zatresao Crnu Goru, osjetio se i u Hrvatskoj i BiH: "Baš je jako zatreslo, trajalo je desetak sekundi" Potres u Crnoj Gori Kao i sredinom ožujka Novi snažan potres u Crnoj Gori: "Dubrovnik je kratko zadrmalo"

Stanovništvo se počelo iseljavati s otoka krajem 19. stoljeća (većinom da bi emigrirali u Ameriku), da bi pedesetih godina 20. stoljeća i posljednji stanovnici bili iseljeni s otoka, a otok pretvoren u luksuzan grad-hotel! Posljednjih 20-tak ljudi koji su iseljeni s otoka osnovali su moderno naselje na kopnu, koje se također naziva Sveti Stefan.

Grupa arhitekata i umjetnika na otoku su adaptirali stare trošne kuće na kojima su sačuvane originalne fasade i krovovi. Sačuvane su u punom svijetlu i šarmantne kamene uličice i zidovi. Tako da danas izvana u potpunosti autentične stare kućice u sebi kriju najluksuzniji hotelski kompleks. Tu se nalazi i bazen, prekrasne plaže kao i terase s čarobnim vidicima na more.

Neki od poznatih posjetitelja Svetog Stefana bili su Marilyn Monroe, Sophia Loren, Kirk Douglas i Claudia Schiffer, uz mnoge druge slavne osobe. Danas je Sveti Stefan simbol crnogorskog turizma. Ugošćuje klijente nešto dubljeg džepa i najluksuznije je ljetovalište u Crnoj Gori, a možda i na cijelom Jadranskom moru. (Svjetskiputnik.hr)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene