Obavijesti Video Pretražite Navigacija
3,14159

Danas je dan ovog broja: Znate li koji je to?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najomiljenijih brojeva svih matematičara i fizičara danas ima svoj dan. Najčešće ga se obilježava slasnim zalogajima.

Danas, 14. ožujka, diljem svijeta se na razne načine obilježava dan broja pi (π). Bez ulaženja u dubinu, π bi se najkraće moglo definirati kao transcendentan realni broj, zadan kao omjer opsega i dijametra bilo koje kružnice, čija je približna vrijednost 3,14159.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrđena autentičnost Einsteinova bilješka o tajni sreće na aukcijskoj prodaji Slika nije dostupna Ključna teza Otkriće koje je uzdrmalo svijet: Nobel za fiziku trojici Amerikanaca

Za obilježavanje ovog broja današnji je dan odabran zbog najčešće korištene približne vrijednosti 3,14 te anglosaksonskog formata pisanja datuma prema kojemu se prvo bilježi mjesec, a zatim dan u mjesecu pa 14. ožujka izgleda kao 3/14.

>> AUDIO Poslušajte kako je zvučao Einstein

Prvi čovjek koji je odlučio proslaviti dan broja π bio je fizičar Larry Shaw. Godine 1988. u društvu nekolicine kolega promarširao je kružnom dvoranom u muzeju Exploratorium u San Franciscu. Pritom su klopali ukusne voćne torte, a koju godinu kasnije prešli su i na pizze - jedino je bitno bilo da su servirane porcije kružnog oblika.

Proslave su se u međuvremenu proširile po ostalim dijelovima SAD-a, ali i cijelog svijeta, snimljen je i film 'Život π-ja', a Michael John Blake je čak 'uglazbio' ovaj broj te snimku objavio na YouTubeu.

S obzirom da je na današnji dan rođen i slavni fizičar i nobelovac Albert Einstein, nerijetko se i njega uključuje u proslavu.

Nezasitni ljubitelji kružnih slastica otišli su i korak dalje pa 28. lipnja slave dan 2π i stoga smažu duplu količinu torti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene