Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOBAR POSAO U AMERICI

Disney kupuje Murdochov Fox za 52,4 milijarde dolara: "Neka Sila bude s nama"

Rupert Murdoch (Foto: AFP)
Rupert Murdoch (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Rupert Murdoch (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Iz kompanije Walt Disney objavljeno je da namjeravaju kupiti 21st Centuri Fox, a posao je vrijedan čak 52,4 milijarde dolara.

Walt Disney je objavio da će kupiti kompaniju 21st Century Fox za 52,4 milijarde dolara. Postignuti dogovor uključuje i 39 posto udjela Foxa u kompaniji Sky i 20th Century Fox film studio, objavio je Disney.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon 40 godina Tabloid 'pritisnula' peticija: Neće više objavljivati slike golih žena! Slika nije dostupna Američka medijska carstva Odvažan pristup: Ponudio im 80 milijardi dolara, a oni ga odbili

Od preostale Foxove imovine, koja uključuje Fox News i Sport, osnovat će se nova kompanija.

Ovim poslom završava era ekspanzije 86-godišnjeg Ruperta Murdocha koja je trajala više od pola stoljeća. Murdoch je, kao 21-godišnjak, pretvorio australske novine koje je naslijedio od svog oca, u najveće svjetsko medijsko i filmsko carstvo, piše BBC.

Murdoch će zadržati kontrolu nad medijskom grupacijom News Corp koja se od Foxa odvojila 2013. godine, a u kojoj su i novine Times i Sun. Njegova odluka da proda kompaniju iznenadila je mnoge koji su očekivali da će je predati sinovima Jamesu i Lachlanu.

Bob Iger, izvršni direktor Disneya, rekao je da je Disney "nevjerojatno uzbuđen" zbog tog posla te da je to "prilika za ekspanziju ikonskih franšiza", uključujući Avatar i Ratove zvijezda.

"Neka Sila bude s nama", rekao je Iger, koji će na svojoj poziciji ostati do kraja 2021. godine.

Disney će preuzimanjem Foxa dobiti i upravljačka prava u streaming servisu Hulu, najvećim Netflixovim konkurentom. Udio u Hulu imaju i Time Warner i Comcast.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene