Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti mu doživotni zatvor

Uhvaćen ruski špijun: Za svaku novu informaciju i fotografiju dobivao od 100 do 1000 dolara

Uhićeni ruski agent
Uhićeni ruski agent Foto: Ukrajinska sigurnosna služba
Službenici Ukrajinske sigurnosne službe (SBU) uhitili su ruskog agenta koji je otkrivao i slao informacije ruskoj specijalnoj službi (FSB).

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) u Kijevu je uhitila ruskog agenta FSB-a koji je bio zadužen za pripremu novih zračnih napada Rusije na glavni grad Ukrajine.

Muškarac je bio član Nacionale garde, a ruska specijalna služba regrutirala ga je u siječnju ove 2023. godine. FSB je u cijelu operaciju uključio šefa obavještajne skupine, a navodno je riječ o još jednom, no u ovom slučaju bivšem vojniku Nacionalne garde koji je dao otkaz zbog zdravstvenog stanja i otišao u neku od europskih zemalja te je tamo počeo raditi za FSB, navodi SBU.

Pročitajte i ovo Započeo transport unesrećenog speleologa u Turskoj - 3 Na 180 metara od izlaza Spašavanje speleologa očekuje se u ponedjeljak navečer: "Odmara se i ako sve bude dobro trebao bi biti izvučen"

Za vrijeme boravka izvan Ukrajine, davao je upute agentu u Kijevu, a posebno je zatražio prikupljanje geolokacija termoelektrana u Kijevu. Zanimali su ga i podaci o tehničkom stanju energetskih objekata i stupnju njihove zaštite.

Uhićeni ruski agent Poruke ruskog šijuna Foto: Ukrajinska sigurnosna služba

Ruski agent zatim je putem poruka slao sve informacije u obliku fotografija. Za svaki obavljeni zadatak obojica su od FSB-a dobivali od 100 do 1000 američkih dolara, a iznos je ovisio o složenosti obavljenog posla i važnosti dobivenih informacija.

Uhićeni ruski agent Poruke ruskog šijuna - 2 Foto: Ukrajinska sigurnosna služba

Rusima su informacije bila potrebne da bi mogli pripremiti nove zračne napade na Kijev tijekom zime.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un i Vladimir Putin Kim Jong Un ide u Rusiju Putin na korak do sporazuma od kojeg strahuje svijet: Moskva i Pjongjang kuju pakleni plan

Ruskog agenta uhitili su pripadnici SBU-a dok je izvršavao misiju, a tijekom pretresa njegovog prebivališta u Kijevu pronađeno je računalo i mobitel s dokazima da je radio za Rusiju.

Agent FSB-a trenutno se nalazi u pritvoru te mu zbog izdaje prijeti kazna doživotnog zatvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene