Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Benediktov nasljednik Brazilac?

'Učinilo mi se da ponovno gledam papu Wojtylu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko tisuća vjernika sa svih kontinenata u nedjelju je prisustvovalo misama što su ih u rimskim crkvama služili 'njihovi' kardinali, odnosno oni čiji izbor za Papu priželjkuju, dva dana prije početka konklava kojima će se izabrati 266. Papa Katoličke crkve.

Kardinali su molili za duhovno vodstvo prije konklava iza zatvorenih vrata. Svih 115 kardinala sastat će se u ponedjeljak, dan prije početka konklava 12. ožujka kako bi razgovarali o stanju Crkve nakon odreknuća pape Benedikta XVI. te o načinima na koje će se boriti sa skandalima vezanim uz pedofiliju i korupciju.

'Svi se pripremamo za konklave jer moramo donijeti ispravnu odluku o tome tko će biti naš novi Papa', rekao je brazilski kardinal Odilo Pedro Scherer koji je služio misu u maloj baroknoj crkvi Sant'Andrea u središtu Rima. On je, prema mišljenju promatrača, jedan od kandidata za novoga Papu. Odilo je govorio o teškim vremenima kroz koje prolazi Katolička crkva no i o 'vjeri i nadi'. Na odličnom talijanskom pozvao je vjernike da mole za konklavu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udruga žrtava zlostavljanja Crna lista: 'Nitko od ovih 12 kardinala ne smije biti papa' Slika nije dostupna Novi nasljednik Konklave o izboru novog Pape najranije 15. ožujka

>> Kardinali odlučili: Izbor novog pape počinje u utorak!

'Učinilo mi se da ponovno gledam papu Wojtylu... držanje, način na koji je govorio, ista snaga...', rekla je Talijanka koja je prisustvovala misi.

Nadbiskup Kinšase, Laurent Monsengwo također je jedan od kandidata za Papu. Otac Justin Golo koji je prisustvovao misi što ju je vodio kongoanski nadbiskup rekao je kako bi to bio prvi afrički Papa. Objasnio je kako Monsengwo ima sve potrebne adute: radi u Vatikanu već 40 godina, govori 14 jezika, odlično vlada latinskim i predsjednik je sinode za Afriku.

Neki su kardinali odlučili ne privlačiti preveliku pozornost, poput milanskog kardinala Angela Scole koji je služio misu u monumentalnoj crkvi Santi Apostoli. Iz Milana su autobusom u Rim došli 'njegovi' vjernici. 'Molimo Svetoga Duha da Crkvi dade čovjeka koji će je moći voditi na način na koji su to činili veliki Pape u zadnjih 150 godina', rekao je Scola, kojega promatrači vide kao vodećega talijanskog kandidata.

Šezdeset kardinala elektora dolazi iz europskih zemalja od kojih 28 iz Italije, 19 ih dolazi iz zemalja Latinske Amerike, 14 iz Sjeverne Amerike, 11 je Afrikanaca, 10 ih je iz azijskih zemalja i jedan iz Oceanije.

Prije poljskoga pape Ivana Pavla II., 455 godina na čelu Vatikana bili su Talijani.

Ako papa bude izabran izvan Europe, bio bi to prvi neeuropski papa u 1300 godina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene