Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Vrlo mali u odnosu na vrijednost"

Pentagon skriva podatke o troškovima: Održana najskuplja proslava Dana nezavisnosti u povijesti

SAD obilježio Dan nezavisnosti (Foto: AFP)
SAD obilježio Dan nezavisnosti (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 SAD obilježio Dan nezavisnosti (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Spektakularnim vatrometom završena je proslava Dana nezavisnosti u Washingtonu.

Uz vatromet, okupljeni su mogli uživati u koncertu, preletima borbenih zrakoplova, mimohodu koji je uključivao misice i balone, a manje vojnike te govoru predsjednika Donalda Trumpa pred Lincoln Memorialom. Mnogi su ga optuživali da će proslavu pretvoriti u politički skup, no Trump je održao jedan od rijetkih govora kojim nije izazvao podjele.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjendički izbori Biden podbadao Trumpa: "Natječem se protiv šestogodišnjaka" Donald Trump On poriče krivnju Počinje suđenje Donaldu Trumpu zbog novca koji je dao pornoglumici: Navodno joj za šutnju platio 130.000 dolara

"Sada moramo ići naprijed kao nacija, ujedinjeni oko cilja. Sve dok u tome budemo dosljedni, ako se budemo sjećali naše velike povijesti, ako se nikad ne prestanemo boriti za bolju budućnost, neće biti stvari koju Amerika ne može postići", kazao je u svojem govoru.

Sa stepenica Lincoln Memoriala, gdje je Martin Luther King 1963. održao svoj povijesni govor "I Have a Dream", Trump je poručio da "slavimo našu povijest, naš narod, naše heroje koji ponosno brane našu zastavu, hrabre muškarce i žene američke vojske". "Budućnost američke slobode počiva na ramenima muškaraca i žena spremnima braniti je", istaknuo je u govoru koji je prekidala vojna glazba i preleti borbenih zrakoplova.

Skandirale tisuće pristaša

Impozantni predsjednički zrakoplov Air Force One preletio je iznad središta Washingtona označivši početak ceremonije koja je trajala nešto manje od sat vremena. Proslavu je završila zračna akrobatska skupina Blue Angels. Tisuće pristaša s kapama "Učinimo Ameriku ponovno velikom" skandirali su američkom predsjedniku i njegovoj supruzi kada su dolazili na proslavu, na kojoj su se okupili i Trumpovi protivnici. Ulaz je za javnost bio slobodan, osim VIP sjedala za koje su dijeljene pozivnice.

"Naša nacija jača je danas nego je bila ikada prije", rekao je Trump koji se ovaj puta suzdržao od retorike koja bi unosila podjele, time se odmaknuvši od većine svojih govora. Trump je obećao jednu od najvećih proslava u američkoj povijesti, te je odbacio kritike oko troškova, politiziranja proslave i militarističkog ozračja cijelog događaja pred Lincoln Memorialom.

Pentagon nije otkrio troškove proslave za koju je, kako neki tvrde, Trump dobio inspiraciju nakon posjeta Francuskoj prije dvije godine kada je bio nazočan obilježavanju tamošnjeg nacionalnog praznika, 14. srpnja. Trump je u ranijem tvitu naglasio da će troškovi "biti vrlo mali u odnosu na vrijednost" proslave. (Hina,M.V.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene