Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Špijunirao za Peking

U redovima FBI-ja otkrivena kineska 'krtica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko ministarstvo pravde otkrilo je da je dugogodišnji zaposlenik FBI-ja optužen za špijunažu te je podatke prosljeđivao Kini, zemlji svog porijekla.

Kun Shan Chun koji je u FBI-ju zaposlen još od 1997., uhićen je u ožujku ove godine te je priznao krivnju.

Pročitajte i ovo Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu" James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici

Chun, koji se predstavljao kao 'Joey', radio je gotovo dva desetljeća kao tehničar za elektroniku u FBI-jevom uredu u New Yorku, piše Observer.

Od 1998. ima odobrenje za pristup podacima visoke sigurnosne razine 'top secret', te se vjeruje da je s Kinezima dijelio tajne o zaposlenicima FBI-ja.

Chun je priznao kako je od 2011. do 2016., prosljeđivao tajne informacije kineskom službeniku kojeg je poznavo kao predstavnika Vlade, odnosno špijuna. Među tajnim informacijama koje je prosljeđivao bili su identiteti i planovi putovanja FBI agenata, unutrašnja organizacijska shema i fotografije dokumenata povezanih s nadzornom tehnologijom koje je Chun snimio u strogo zabranjenom prostoru.

Kao kineska 'krtica' unutar FBI-ja, sustavno je skrivao svoje tajne veze s Pekingom, uključujući i sastajanje s kineskim špijunom u neimenovanoj europskoj zemlji.

Kada su agenti posumnjali da njihov kolega prosljeđuje informacije Kinezima, angažirali su dvostrukog agenta da se sastane s njim, a 46-godišnji Chun mu je otkrio što radi.

Chun je inače u SAD imigrirao 1980., dok je još bio dječak. Nije potpuno jasna njegova motivacija, ali čini se kako se radilo i o novcu koji bi dobivao za proslijeđene informacije.

Nakon što je podignuta optužnica, Chunu prijeti 10 godina zatvora.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene