Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj suđenja

U Beogradu oslobođeni Mladićevi pomagači

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beogradski sud je zbog nedostatka dokaza i zastare oslobodio krivnje desetoricu optuženih za pomaganje u skrivanju odbjeglog haškog optuženika Ratka Mladića.

Postupak je trajao više od četiri godine, a optužbi su oslobođeni Ratko Vučetić, Marko Lugonja, Stanko Ristić, Predrag Ristić, Borisav Ivanović, Saša Badnjar, Tatjana Vasković, njezin brat Bojan Vasković, majka Ljiljana Vasković i Blagoje Govedarica koji je osuđen na dvogodišnju uvjetnu kaznu, ali zbog nelegalnog posjedovanja pištolja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pune ruke posla za MUP Scene kao iz filma: Krijumčario migrante, pokušao pregaziti policajku, a zatim se dao u bijeg Ilustracija Bježao policiji Serijski prekršitelj tri puta posudio auto, svaki put mu ga oduzeli - pa i ovaj, posljednji

>> Tadić opovrgnuo da je srbijanska vlada znala gdje je Mladić

>> U potrazi za Mladićem jedna osoba privedena

Skupina je otpužena da je u razdoblju od 2002. do 2006. godine Mladiću pomagala da ne bude otkriven i uhićen, iako su znali da je na Haaškome sudu optužen za najteže ratne zločine. Predsjedatelj sudskog vijeća Dragan Garić u obrazloženju presude naveo je kako je za djela iz 2003. nastupila zastara dok za kasnija razdoblja nije dokazana krivnja optuženika.

Tužiteljstvo je najavilo podnošenje žalbe na presudu, pri čemu su posebno neobičnom ocijenili odluku sudskog vijeća da, nakon što se postupak godinu dana vodio pred novim sucem predsjedateljem, donese odluku o odbijanju optužbe zbog zastare. Najavili su prijedlog sudbenom vijeću da ispita jeli bilo mogućih kršenja zakona, procedure kaznenog postupka ili povrede sudskog poslovnika.

Ratko Mladić, bivši zapovjednik bosanskih Srba, optužen je za ratne zločine i zločine proziv čovječnosti te za genocid. Zajedno s Radovanom Karadžićem optužen je genocid u Srebrenici 1995. godine i za 43-mjesečnu opsadu Sarajeva. Za razliku od Mladića koji je još u bijegu, Karadžić je uhićen u Srbiji u srpnju 2008. godine i trenutno mu se sudi u Den Haagu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene