Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbija glasa 17. prosinca

Srbijanska oporba vjeruje u pobjedu na izborima u Beogradu i pad SNS u Srbiji

Srbijanska oporba
Srbijanska oporba Foto: M.A./ATAImages/Pixsell
Srbijanska oporba uvjerena je da na prijevremenim izborima, raspisanim za 17. prosinca, može pobijediti u Beogradu, a time narušiti vlast vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i na državnoj razini, što analitičari vide kao realnu opciju.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić raspustio je 1. studenoga Skupštinu Srbije i raspisao prijevremene parlamentarne izbore za 17. prosinca, a prethodno je predsjednik parlamenta raspisao izbore u Beogradu i u još 64 grada i općine.

Kandidat liste "Srbija protiv nasilja" za gradonačelnika Beograda Vladimir Obradović izjavio je u ponedjeljak kako SNS zna da gubi na izborima u Beogradu, te su zbog toga proeuropska oporba i on osobno dospjeli na udar kritike predstavnika vlasti i prorežimskih medija i tabloida.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pomoć iz SAD-a Naoružavaju ih do zuba: Nakon Europe i Bliskog istoka, još jedna regija sprema se za najgori mogući scenarij

Urednik portala Nova srpska politička misao Đorđe Vukadinović uvjeren da na predstojećim izborima oporba ima realne šanse da pobijedi u Beogradu i da njihov optimizam ima realno pokriće.

Vukadinović drži da se oporbi na beogradskim izborima otvara realni, veliki prostor i da je može ugroziti jedino neko veliko mešetarenje vlasti ili da taj ishod može biti doveden u pitanje samo nekim dramatičnim obrtom unutar oporbenog korpusa.

On je, pozivajući se na ispitivanja javnog mišljenja koncem listopada, ocijenio da oporbeni korpus liberalno lijeve opcije, centra i desnice u zbroju glasova može spustiti vladajuću koaliciju ispod 40 posto glasova Beograđana.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić Oglasio se sud Nobilo potvrdio preokret u slučaju Agrokor: Palo ključno vještačenje protiv Todorića, pada cijeli slučaj?

Istodobno, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, donedavno čelnik SNS-a, poručuje da su prosinački izbori odlučujući i da je važno kako će završiti jer do 2027. godine neće biti novih izbora, osim možda lokalnih.

"Ovo je objektivno sagledavanje situacije", ocijenio je Vučić za Tanjug.

Srbijanska proeuropska oporba nastupit će na izborima s jedinstvenom listom "Srbija protiv nasilja". Konzervativne, nacionalne i desne stranke najvjerojatnije će nastupiti u tri bloka, dok SNS izlazi na izbore u koaliciji s nekoliko manjih stranaka, a njezin koalicijski partner SPS Ivice Dačića prijavio je izbornu listu kao manja koalicijska skupina.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene