Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PANIKA U SUSJEDSTVU

Liječnici upozoravaju: "Pojavila se nova sintetička droga, već jedna doza može ubiti čovjeka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U susjednoj Srbiji pojavila se nova sintetička droga i postala popularna među mladima.

Nova sintetička droga koja se pojavila u Srbiji i postala popularna među mladima spoj je kanabinoida, aktivne supstance marihuane i amfetamina – u tableti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kemiijski dodaci Dolaze iz iz podrumskih laboratorija, a mladi završavaju na psihijatriji zbog paranoje i halucinacija: Samo jedan ovakav joint može i ubiti Ilustracija 77 kilograma Policija presrela automobil, bio je pun droge, a vozio ga je - policajac

Liječnici upozoravaju da već jedna doza može ubiti jer nitko ne zna koliko je amfetamina ili kanabinoida u tableti jer se one izrađuju u "kućnim laboratorijima". Osim toga, ovo je i novi način uporabe marihuane koja se do sada uglavnom motala u cigarete, piše Blic.

S obzirom na to da je nova droga postala popularna među mladima u Srbiji, pitanje je hoće li ju i kada isprobati i mladi u Hrvatskoj. Posebno nakon što su osvježivači zraka, s kojima su hrvatski tinejdžeri eksperimentirali, postali teže dostupni.

Nova sintetička droga koja se pojavila u Srbiji nije ispitana i ne zna se ni kako djeluje, upozorava stručnjak za bolesti ovisnosti, psihijatar dr. Ivan Dimitrijević iz Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije. "Praktički, kada se pojavi nova droga, počinje eksperiment in vivo, odnosno na živim ljudima", ističe.

"Takozvane nove sintetičke droge ipak nisu baš toliko nove. One su se pravile i prije 15 godina, a najčešće su spojevi amfetamina. Uzimaju se na partijima. Imaju halucinogeno djelovanje. Kontrasti su ljepši, slike također. Zbog toga se te droge zovu 'estetski pojačivači'", kazao je Dimitrijević i dodao da danas postoji više od 4000 različitih sintetičkih droga.

Za ovu novu smatra da bi, poput već nekih postojećih, mogla djelovati na mlade tako da skaču do iznemoglosti, plešu, pjevaju, a onda dođe do zastoja rada srca. "Radi se o raznim kombinacijama amfetamina i drugih tvari koje daju različite efekte. Neprovjerene su i vrlo opasne", kazao je i dodao da sve te droge djeluju tako što izazivaju promjene u nervnom sustavu i djeluju na mozak, posebno na frontalni dio, zadužen za intelektualne funkcije.

Izgled novih tableta koje su se pojavile je, poput onih ranijih, privlačan za mlade –na njima su horoskopski znaci ili neki drugi simboli koji privlače pažnju.

Aktualno Vanja Modrić: Dokaz da “gola” haljina može izgledati profinjeno Vanja Modrić Vanja Modrić Foto: Profimedia.hr Vanja Modrić Vanja Modrić Foto: Profimedia.hr Vanja Modrić za svečane prigodne često odabire haljine s potpisom modnog brenda Dolce&Gabbana Vanja Modrić za svečane prigodne često odabire haljine s potpisom modnog brenda Dolce&Gabbana Foto: Profimedia Vanja Modrić - 4 Vanja Modrić - 4 Foto: Profimedia Vanja Modrić - 1 Vanja Modrić - 1 Foto: Profimedia +0 Vanja Modrić sa suprugom Lukom i djecom na dodjeli FIFA-inih nagrada za najbolje igrače godine Moda & ljepota Vanja Modrić: Dokaz da “gola” haljina može izgledati profinjeno 1/6 >>

Aktualno Modrić otkrio što mu je Zidane rekao dok je Ronaldo bio čvrsto u Realu: "To nikada neću zaboraviti" Luka Modrić i Zidane u zagrljaju (Foto: AFP) Luka Modrić i Zidane u zagrljaju (Foto: AFP) Foto: Afp Luka Modrić (Foto: AFP) Luka Modrić (Foto: AFP) Foto: Afp Dobitnici Zlatne lopte (Foto: AFP) Dobitnici Zlatne lopte (Foto: AFP) Foto: Afp Luka Modrić (Foto: AFP) Luka Modrić (Foto: AFP) Foto: Afp Zinedine Zidane i Luka Modrić (Foto: AFP) Zinedine Zidane i Luka Modrić (Foto: AFP) Foto: Afp +1 Messi, Ronaldo i Modrić (Foto: AFP) Nogomet Modrić otkrio što mu je Zidane rekao dok je Ronaldo bio čvrsto u Realu: "To nikada neću zaboraviti" 1/7 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene