Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sezona žarenja

VIDEO: Španjolsku obalu okupirale meduze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine plivača na obalama uz Costa Blancu opržile su meduze. Do sada se na neugodno peckanje požalilo više od 700 ljudi. Iako meduze uobičajeno oprže tek nekoliko kupača dnevno, samo u utorak ih je bilo 380.

Iako su meduze su sićušne i nevidljive, zbog čega je plivače teško upozoravati na njihovu pristunost, na nekim plažama su se pojavili znakovi koji kupače upozoravaju na opasnost u moru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potjerale sve ribe VIDEO Monstruozne meduze uništile podmorje - Norveška u strahu! Slika nije dostupna S kopna na... Slavonci pakiraju putne torbe, doznajte zašto

'U šest godina, koliko radim ovaj posao, nikada nisam vidio nešto slično', kaže Juan Carlos Castellanos iz Turističke zajednice grada Elche, koji za neobično veliki broj meduza krivi jake struje koje su žarnjake nanijele na obale.

No, na sjeveru Španjolske, na području Cantabrije i Baskije, obale opsjeda puno veća i opasnija vrsta meduze, tzv. Portugalski ratnik, čije su žare, dugačke i do jednog metra, pune otrova koji je do deste puta jači od otrova obične meduze i može uzrokovati jaku bol.

Od početka kolovoza na tom je području medicinsku pomoć zbog susreta s meduzama zatražilo više od 4000 ljudi.

No, unatoč ovom iznenadnom napadu, stručnjaci upozoravaju da je ljeto zapravo zatišje pred 'oluju meduza'.

Znanstvenici tvrde da bi se broj meduza još mogao dodatno povećati zbog globalnog zatopljenja i intenzivnog ribarenja uz španjolske obale, uslijed kojeg su nestali prirodni neprijatelji meduza, kao što su tune i sabljarke.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene