Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Španjolski sud odbio Argentini izručiti Isabel Peron

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski sud odbio je izručiti bivšu argentinsku predsjednicu Isabel Peron za kojom je Argentina izdala dva zahtjeva za izručenje, doznaje se od pravosudnog izvora.

Španjolski vrhovni sud ocijenio je da se djela zbog kojih argentinsko pravosuđe traži Peron ne mogu nazvati zločinima protiv čovječnosti i da su stoga otišla u zastaru ili pak za njih nema dovoljno dokaza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mala genijalka FOTO Još ne ide ni u vrtić, a ima IQ 160! Slika nije dostupna Dramatično spašavanje VIDEO Pijan pao na tračnice: Spasili ga prolaznici!

Za Peron, koja u Španjolskoj živi od 1981., argentinsko pravosuđe je od siječnja izdalo dva zahtjeva za izručenje zbog teških povreda ljudskih prava u doba dok je obnašala predsjedničku dužnost.

Peron, udovica predsjednika Juana Dominga Perona i predsjednica Argentine od 1974. do 1976., nakratko je bila uhićena kod Madrida u siječnju 2007. na temelju prvog uhidbenog naloga argentinskog pravosuđa, a zatim joj je određen kućni pritvor, nakon čega je protiv nje izdan drugi uhidbeni nalog.

Vrhovni sud je odbacio oba uhidbena naloga na kojima se temelje zahtjevi za izručenje.

Sud je ocijenio da nije sasvim sigurno da je Peron u veljači 1976. imala stvarne ovlasti kao zapovjednica oružanih snaga da bi joj se na teret stavljala odgovornost za nestanak političkog suparnika Hectora Fagettija Gallega "nepuni mjesec dana" prije nego je svrgnuta.

Što se tiče navodna sudioništva bivše predsjednice s ultradesničarskom organizacijom "Tri A" (Argentinski antikomunistički savez), vrhovni sud je zaključio da ne raspolaže dovoljnim dokazima kako bi Peron osobno povezao s ubojstvom 1.500 osoba, "bez obzira na težinu zločina".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene