Obavijesti Video Pretražite Navigacija
naslijedila adamsa

Sinn Fein dobio predsjednicu: Mary Lou McDonald na čelu bivšeg političkog krila IRA-e

Mary Lou McDonald (Foto: AFP)
Mary Lou McDonald (Foto: AFP) Foto: Afp
Mary Lou McDonald je u subotu potvrđena kao nova predsjednica Sinn Feina, preuzevši tu dužnost od Gerryja Adamsa u činu koji bi mogao osnažiti ambiciju te stranke da vlada na obje strane irske granice.

Izbor žene mlađe generacije koja nije bila izravno uključena u trideset godina dug sukob u Sjevernoj Irskoj predstavlja značajan odmak za tu stranku koja je bivše političko krilo Irske republikanske armije (IRA).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spriječena tragedija Eksplozija bombe u hotelu u Sjevernoj Irskoj! Slika nije dostupna Margaret Thatcher su ili voljeli ili mrzili Kissinger: Bila je veliki vođa; Rudari: Uništila nas je!

Mary Lou McDonald (48) je rođena u Dublinu u obitelji srednje klase i bila je jedini zastupnik koji je predložen za nasljednika Adamsa koji je vladao strankom od 1983., dok je ona imala samo 14 godina.

"Rat je gotov", poručila je McDonald članovima stranke u govoru u kojemu je citirala pjesnikinju i aktivisticu za ljudska prava Mayu Angelou i hvalila Adamsa kao "političkog diva".

"Sad kad nova generacija preuzima vodstvo, naš je posao donijeti inovativne i moderne načine poboljšanje naše politike. Sad je vrijeme za svježe razmišljanje i odvažne ideje".

McDonald, koja je postala Adamsova zamjenica u vrijeme dok je bila zastupnica u Europskom parlamentu, od 2004. do 2009., želi nastaviti napredak postignut u posljednja dva desetljeća po pitanju Sjeverne Irske.

Gerry Adams je odbacivao da je bio član IRA-e, no za mnoge je bio lice krvave borbe te organizacije protiv britanskih vlasti koja je završila mirovnim sporazumom 1998. godine. Smatra ga se najzaslužnijim za reformiranje stranke u političku snagu diljem otoka koji želi ujediniti.

Sinn Fein od 2007. dijeli vlast u britanskoj provinciji Sjevernoj Irskoj, te je u pregovorima o obnavljanju tamošnje pokrajinske vlade, no nije nikad vladao u Republici u kojoj je treća najjača stranka.

S McDonald na čelu stranka bi se mogla vratiti na vlast u Belfastu već idućeg tjedna, a na jugu bi mogla ući u vlast na izborima koji se očekuju najkasnije u idućih 12 mjeseci.

No ona preuzima i stranku nedavno obilježenu suspenzijama i ostavkama koje su stvorile dojam neprofesionalnosti.

Nedavne ankete pokazuju da bi neodlučni glasači radije glasali za Sinn Fein pod njezinom vlašću nego Adamsovom.

"Nova čelnica će zauzeti drugačiju ulogu. Postoje ljudi koji vole i mrze Gerryja Adamsa i misle da će Mary Lou dovesti neutralnije članove u stranku. Trebamo napredovati, a ona je dio našeg napretka", smatra član stranke Michael Gallagher.

"Mislim da će novo vodstvo promijeniti kulturu naše stranke. Mogli bi imati poteškoća na sjeveru oko zadržavanja zajedništva... no ona će poboljšati izborne mogućnosti na jugu", zaključio je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene