Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na pomolu novi međurasni sukobi

SAD: 'Nove Crne Pantere' nude novac za 'glavu' ubojice tinejdžera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi pokreta Nove Crne Pantere ponudili su 10.000 dolara za 'hvatanje' Georgea Zimmermana, volontera inicijative 'Neighborhood Watch' koji je ubio 17-godišnjeg Afroamerikanca Trayvona Martina.

Zimmerman je nenaoružanog tinejdžera ubio 26. veljače u predgrađu gradu Sanfordu na Floridi kada se 17-godišnjak vraćao iz trgovine. Javnost se digla na noge jer 28-godišnji Zimmerman nije dobio zatvorsku kaznu. Policja naime, smatra kako je tinejdžera ubio u samoobrani iako kod ubijenog nije pronađeno nikakvo oružje već samo vrećica iz trgovine i limenka soka, piše Orlando Sentinel. 

Pročitajte i ovo Petero mrtvih u Oklahomi Zajednica tuguje Petero pronađeno mrtvo u kući, među njima i dvoje djece: Ubijeni su, a policija je pronašla ključan trag Slika nije dostupna Suđenje u Floridi VIDEO Što sve odvjetnik neće učiniti za svog klijenta...

>> Obama: Da imam sina, izgledao bi kao ubijeni mladić Trayvon

Vođa pokreta Nove Crne Pantere, sljedbenika nekadašnjeg američkog pokreta za prava Afroamerikanaca, Mikhail Muhammad u subotu je tijekom prosvjeda u Sanfordu objavio kako nude nagradu za Zimmermana. 'Ako Vlada ne želi raditi svoj posao onda ćemo mi to učiniti'. Kada su ga upitali potiče li nasilje Muhammad je kazao: 'Oko za oko, zub za zub' te pozvao na mobilizaciju 10.000 Afroamerikanaca kako bi uhvatili Zimmermana.

Vlasti Sanforda su nakon toga u javnost izašle s priopćenjem pozivajući građane da uhićenja ostave policiji. 'Grad traži 'mirne glave'. Svaki pokušaj civila da uhiti neku osobu može dovesti do kaznene prijave ili nepotrebnog nasilja', navodi se u priopćenju.  

Gotovo 1.000 ljudi okupilo se u subotu i na ulicama Washingtona kako bi prosvjedovali zbog ubojstva 17-godišnjeg Martina. Prosvjednici su zahtijevali da vlasti procesuiraju Zimmermana te pozivali na rasnu jednakost.

Prosvjedi na kojima se tražilo Zimmermanovo uhićenje su se održali i u Kaliforniji i u New Yorku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene