Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Težak 1,6 milijardi eura

Tko je milijarder koji se odrekao ruskog državljanstva, a hrvatsku putovnicu dobio je na preporuku bivšeg ministra

Vasilij Anisimov
Vasilij Anisimov Foto: Profimedia
Ruski milijarder, barem sedmi koji se odrekao ruskog državljanstva otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu, Vasilij Anisimov hrvatsko državljanstvo ima od 2003. godine.

Milijarder Vasilij Anisimov dobio je hrvatsko državljanstvo još 2003. godine na preporuku tadašnjeg ministra zdravstva Andre Vlahušića.

U njegovoj preporuci stajalo je da se Anisimov želi doseliti u Hrvatsku te ulagati u medicinske objekte, posebno u liječilište Naftalan. No, ništa od toga još nije ostvario, piše portal Oštro.

Milijarder koji se ruskog državljanstva odrekao u rujnu 2022. je, u hrvatsko gospodarstvo uložio više od 11 milijuna dolara, no izvor tih informacija nije potvrđen, piše Forbes Hrvatska.

Anisimove tvrtke

Tvtke Vasilija Anisimova godinama nisu podnosile izvješća Fini. Od 2002. do 2012. bio je vlasnik, zajedno sa svojom suprugom, tvrke Vaseka koja je imala sjedište u Zagrebu. Zbog nedostavljanja izvješća nije jasno čime se tvrtka bavila.

Portal Oštro navodi i da je na Britanskim Djevičanskim Otocima registrirano da Anisimov u Hrvatskoj ima još dvije tvrtke: Coalco, čija je likvidacija počela 2008., i Coalco nekretnine, koja je osnovana 2004., a likvidirana pet godina kasnije. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Ukrajini Rusija mijenja zakon? Udaja za poginule vojnike donosi novac i povlastice

Coalco je u prosincu 2003. u Zagrebu kupila stan od 120 četvornih metara na zagrebačkom Gornjem gradu za 205 tisuća eura, a prodala ga je svega godinu dana kasnije za 140 tisuća eura.

Tvrtka je još šest mjeseci u tome stanu imala registrirano sjedište, a Anisimov i njegova obitelj prijavljeno prebivalište. Sljedeća vlasnica stana tvrdi da Anisimov tamo nikada nije živio.

1,6 Anisimovih milijardi

Forbes procjenjuje da Anisimov posjeduje bogatstvo od 1,6 milijardi dolara, za koje se pretpostavlja da je novac dobiven prodajom udjela Mikhailovsky GOK-u i druge imovine.

Pročitajte i ovo Sindikati - 3 "Poruka Vlade je da im nismo važni" U ponoć istječe rok! Učiteljica Gordana o koeficijentima: "Radim 42 godine, a u mirovinu ću otići kao najslabije plaćena među svim državnim i javnim službama"

Rusiju posjećuje na temelju poslovne vize, a poslove ima i u Kazahstanu te Africi. Pokušao je na tržišti nekretnina uspjeti i u Ujedinjenim Emiratima.

Svoje bivše tvrtke Coalco i Bolshoye Domodedovo predao je menadžerima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene