Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sprovod 17. travnja

FOTO Evo kako je dio Britanaca dočekao smrt Margaret Thatcher

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija priprema se za pogreb jedne od svojih najvećih državnica - 'Željezne Lady' Margaret Thatcher. Detalji oko njezinog pogreba iscrtani su na mapi još prije pet godina.

Sprovod Margaret Thacher održat će se u srijedu 17.travnja, priopćeno je iz ureda britanskog premijera, a detalji su usklađeni sa željama obitelji Thacher i kraljevskom obitelji.

Pročitajte i ovo Henry Zeffman Promjene u Britaniji VIDEO Reporter ostao u šoku kad je shvatio tko će biti novi ministar: "Mislim da nisam poblesavio. Još uvijek to probavljam" Slika nije dostupna Prvi put u gotovo 50 godina Gasi se Big Ben: U srijedu prestaje zvoniti

Ceremonija će se uz pune vojne počasti održati u katedrali svetog Pavla. Sprovodu će prisustvovati i britanska kraljica u pratnji vojvode od Edinburgha, priopćeno je iz Buckinghamske palače. Lady Thatcher neće imati državnički sprovod, ali će status istog biti poput sprovoda princeze Diane i Kraljice Majke.

Pogrebnoj ceremoniji Thatcher prisustvovati će mnogi strani državnici, a očekuju se i Mikhail Gorbačov te Nancy Reagan, supruga bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana. Svi živući britanski premijeri (John Major, Tony Blair, Gordon Brown i David Cameron) i vladini dužnosnici isto tako će nazočiti pogrebu 'Željezne Lady'. Prema najavama, koje prenosi Daily Mail, pogreb se očekuje sredinom idućeg tjedna, u srijedu ili četvrtak.

>> Kissinger: Bila je veliki vođa; Rudari: Uništila nas je!

Diljem Velike Britanije ima i onih građana koji su smrt Margaret Thatcher dočekali s olakšanjem i veseljem. Primjerice, u Glasgowu je više od 300 građana napravilo party na ulicama, dok je u Londonu 200-tinjak građana proslavilo smrt 'Željezne Lady' okupljanjem na Brixtonu. Udruga rudara iz Durhama smrt Thatcher je proglasila 'velikim danom' za rudare.

Iz ureda britanskog premijera, nad kojim je britanski stijeg spušten na pola koplja, objavljeno je kako će posljednji ispraćaj Margaret Thatcher biti u londonskoj katedrali svetog Pavla 'idućih dana' te da će za nju biti organiziran sprovod s vojnim počastima. Ipak, u skladu sa željama Thatcherine obitelji, neće biti riječ o državničkom pogrebu. Nakon ispraćaja, njezino će tijelo biti kremirano u prisutnosti članova najuže obitelji.

Margaret Thatcher, premijerka Velike Britanije od 1979. do 1990. i jedina žena do sada toj dužnosti, odstupila je 1990. godine. Tijekom 11 godina na čelu vlade zagovarala je politiku slobodnog tržišta, suprotstavljala se sindikatima i privatizirala brojne državne tvrtke izazivajući polariziranje birača.

Godine 1982. vodila je zemlju u ratu s Argentinom oko Falklandskog otočja te bila bliska s tadašnjim američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom. Odstupila je s mjesta premijera pod pritiskom vlastite Konzervativne stranke.

Thatcher je 2001. i 2002. pretrpjela niz blažih moždanih udara, nakon čega se povukla iz javnosti.

Margaret Thatcher umrla je jutros u 87. godini života. 'S velikom tugom Mark i Carol Thatcher objavljuju da je njihova majka, barunica Thatcher umrla nakon što je jutros pretrpjela moždani udar', rekao je lord Bell, objavio je AP.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene