Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Margaret Thatcher su ili voljeli ili mrzili

Kissinger: Bila je veliki vođa; Rudari: Uništila nas je!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Margaret Thatcher su ili voljeli ili mrzili. Tako su i reakcije na njezin odlazak podijeljene. Iako većina njezinih političkih protivnika u diplomatskim rukavicama spominje kako se s njom u koječemu nisu slagali, neki su rekli da za nju uopće nemaju sućuti.

Film o Margaret Thatcher možete pogledati na OYO. Priča o britanskoj političarki i prvoj ženi koja je bila na položaju premijera Ujedinjenog Kraljevstva dotiče moć i cijenu koja se za nju plaća te oslikava iznenađujući portret jedne iznimne i kompleksne žene. Nedugo nakon što je potvrđena vijest o smrti nekadašnje britanske premijerke Margaret Thatcher, počele su stizati reakcije iz same Velike Britanije, ali i iz cijelog svijeta. Thatcher, koju su često zvali 'željeznom lady', ostavila je veliki trag i u međunarodnoj politici.

Pročitajte i ovo Henry Kissinger i Xi Jingping Nostalgično o bivšem državnom tajniku Kineski predsjednik sastao se s Kissingerom, nazvao ga "starim prijateljem" Henry Kissinger povijesna misija zelenskog Kissinger objasnio kako se može izbjeći Treći svjetski rat: "Ulazimo u vrlo teško razdoblje..."

Posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov opisao ju je za BBC kao veliku političarku koju povijest neće zaboraviti. 'Thatcher je bila političarka čija je riječ imala veliku težinu', rekao je Gorbačov, pojasnivši da je njegov odnos s bivšom britanskom premijerkom bio 'katkad težak, ne uvijek miran, ali obostrano ozbiljan i odgovoran'.

'U konačnici smo uspjeli ostvariti međusobno razumijevanje, a to je pridonijelo promjeni ozračja između naše zemlje i Zapada i dovršetku Hladnog rata', kazao je.

>> Umrla 'željezna lady' Margaret Thatcher

>> Evo zašto su Margaret Thatcher zvali 'željeznom lady'

Nekadašnji američki državni tajnik Henry Kissinger smatra da je Thatcher bila 'veliki vođa' i 'dobar prijatelj Sjedinjenih Država'. Privatno je bila topla osoba, 'ali je žestoko branila vlastita stajališta', dodao je Kissinger.

'Odlaskom barunice Margaret Thatcher svijet gubi velikog zagovornika slobode, a SAD istinsku prijateljicu', poručio je u pisanoj poruci američki predsjednik Barack Obama, osobito istaknuvši angažman Thatcher na jačanju britansko-američkog savezništva.

'Željezna kancelarka' o 'Željeznoj lady'

'Vijest o smrti Margaret Thatcher primila sam s tugom. Kao dugogodišnja predsjednica vlade obilježila je modernu Veliku Britaniju kao malotko prije ili poslije nje. Bila je izniman vođa našeg doba', stoji u pisanoj izjavi njemačke kancelarke Angele Merkel. 'U središtu njezinih uvjerenja bila je sloboda pojedinca', dodala je Merkel, koju zbog inzistiranja na provođenju strogih mjera štednje u Europi često nazivaju 'Željeznom kancelarkom', što je aluzija na nadimak Margaret Thatcher.

Napomenuvši da 'neće zaboraviti njezin doprinos okončanju Hladnog rata i podjeli Europe', Merkel je za Thatcher rekla i to da je 'u doba kad još nije bilo normalno da žena preuzme najviše demokratske dužnosti, ona bila primjer mnogima koji su je slijedili'.

Dala 'odlučni impuls' za izgradnju tunela ispod La Manchea

'Cijelim tijekom svojeg javnog života, a konzervativnim uvjerenjima koje je živjela u potpunosti, brinula je za sjaj Ujedinjenog Kraljevstva i njegove interese', rekao je francuski predsjednik Francois Hollande, istaknuvši kako je Thatcher s Francuskom održavala 'otvorene i odane' odnose, osobito naglasivši njezin 'odlučni impuls' za gradnju tunela ispod kanala La Manche.

Španjolski premijer Mariano Rajoy kazao je da su njezin neumorni angažman u pitanjima 'slobode, demokracije i pravne države te čvrsta odlučnost za provedbu reformi vrijedno naslijeđe za današnje europske vlade' koje su 'kao i Margaret Thatcher 80-ih godina prošlog stoljeća, suočene s vrlo složenim izazovima koji zahtijevaju veliku količinu političke ambicije i hrabrosti'.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu preminulu britansku političarku ocijenio je 'uistinu velikim političkim vođom, principijelnom, odlučnom, uvjerenom, snažnom i velikom ženom koja je bila nadahnuće cijelom jednom naraštraju političkih čelnika' i koja je bila gorljivi zagovornik Izraela i židovskog naroda.

Diva među svjetskim čelnicima

'Odlaskom barunice Thatcher svijet je izgubio divu među svjetskim čelnicima', izjavio je u pisanoj izjavi kanadski premijer Stephen Harper, naglasivši da je posjedovala 'rijetku osobinu da utjelovi i definira epohu u kojoj je djelovala', a ne da epoha definira nju, kao što je to slučaj s većinom. 'Zahvaljujući uspjehu svoje gospodarske politike, utjelovila je i samu definiciju modernog konzervativizma', dodao je, navodeći posebno njezinu ulogu, zajedno s tadašnjim američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom i papom Ivanom Pavlom II, u 'padu SSSR-a', koji je otvorio put 'razdoblju mira i napretka'.

Oglasilo se i političko vodstvo Falklandskih otoka, koje je Margaret Thatcher nakon rata s Argentinom 1982. vratila pod kontrolu britanske krune.

'Ona je vrlo štovana osoba na Falklandima zbog toga što nam je 1982. vratila slobodu i ovo će biti dan velike tuge za sve stanovnike Falklandskog otočja', rekao je u telefonskom razgovoru Reutersu predsjednik osmočlane izvršne skupštine Falklanda Mike Summers.

Kohl: Jako sam je cijenio

Počast preminuloj britanskoj 'željeznoj dami' odao je i bivši njemački kacelar Helmut Kohl, iako je Thatcher bila žustra protivnica najvećeg ostvarenja Kohlovog političkog života - ujedinjenja Njemačke. 'Jako sam cijenio Margaret Thatcher zbog njezine ljubavi prema slobodi, neusporedive otvorenosti duha, iskrenosti i izravnog načina ophođenja', kaže se u Kohlovoj pisanoj izjavi.

Nekadašnji američki predsjednik George Bush, otac predsjednika Georgea W. Busha, naglasio je da su načela koja je zagovarala Margaret Thatcher 'pridonijela oblikovanju boljeg i slobodnijeg svijeta'.

'Margaret je nedvojbeno bila jedan od najžešćih branitelja slobode i tržišne ekonomije u 20. stoljeću - politička čelnica rijetke osobnosti koja je visoko uzdizala barjak svojih uvjerenja i čija su načela u konačnici pridonijela oblikovanju boljeg i slobodnijeg svijeta', rekao je Bush, američki predsjednik od 1988.

'Ona je bila iznad normalne politike'

Nasljednik Margaret Thatcher na premijerskoj dužnosti John Major usporedio ju je s prirodnom silom. 'Njezine reforme na polju ekonomije i sindikata te povratak Falklanda pod britansku kontrolu izdignuli su je iznad normalne politike. Ono što je ona postigla ne bi bio u stanju učiniti nijedan drugi političar. Svi mi koji smo blisko surađivali s njom sjećat ćemo se njezinog karaktera, njezine hrabrosti i odlučnosti, ljudskosti i velikodušnosti', rekao je Major.

Bivši premijer Tony Blair kratko je izjavio da je malo lidera koji imaju priliku promijeniti politički život vlastite zemlje i cijelog svijeta, a ona je bila jedna od njih.

Trenutni vođa Laburističke stranke Ed Miliband kazao je da je njegova stranka poštuje, premda se s njom u mnogočemu nisu slagali. 'Bila je jedinstvena osoba u političkom životu', rekao je Miliband.

'Nemam sućuti za nju!'

Glavni tajnik Udruge rudara iz Durhama David Hopper nije imao lijepih riječi za pokojnu premijerku, poznatu po žestokim obračunima s rudarskim sindikatima. 'Nemam sućuti za nju zbog svega što nam je učinila. Uništila je našu zajednicu, uništila je naša sela, uništila je naše ljude', bio je jasan Hopper.

Gerry Adams, čelnik sjevernoirske stranke Sinn Fein, koju se dugi niz godina smatralo političkim krilom Irske republikanske armije, također nije imao puno lijepih riječi za Thatcher: 'Nanijela je mnogo zla irskom i britanskom narodu.' (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene