Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazi Papa, odlazi i prsten

Papin prsten ljubili mnogi, što će s njim biti sada?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema pravilima papinski prsten uništava se nakon njegove vladavine. Da će tako vjerojatno biti učinjeno i u ovom slučaju rekao je glasnogovornik Vatikana. Ipak, kako okolnosti odlaska pape nisu uobičajene, pa pitanje što učiniti s prstenom provjeravaju stručnjaci za kanonsko pravo.

Zlatni prsten kojeg nose pape poznat je pod nazivom Ribarov prsten (lat. Annulus Piscatoris). Na taj način papu se izravno povezuje s Isusovim učenikom Šimunom, kojeg je Isus nazvao Petar, a koji je bio ribar i onaj kojeg je Krist izabrao da će na njemu izgraditi crkvu svoju te je Petra i njegovu družinu poveo da ih učini 'ribarima ljudi'. Tako su postali njegovi učenici. Prsten je zlatan, na njemu je slika Svetog Petra i nosi natpis imena pape koji ga nosi - u ovom slučaju Benedikta XVI.

Osobna pisma ovjeravali 'žigom Ribara'


Papinski prsten prvi se put spominje 1265. godine u pismu pape Klementa IV svom nećaku. Pape su, naime, običavale ovjeravati javne obrasce s papinskom bulom, a osobna pisma 'žigom Ribara'.

Na prst izabranog pape stavlja ga dekan Kardinalskog zbora (kamerlengo), a on ga i skida i razbija čekićem. Taj čin označava završetak pontifikata pape. Uništenjem prstena znači da se ne mogu sastaviti lažni dokumenti koji bi bili zapečaćeni papinom prstenom i nakon njegove vladavine.

Što će biti s prstenom Benedikta XVI?


Kako se prsten dosad uništavao, ali su i pape bili pokojni, ovaj slučaj sada predstavlja svojevrsni presedan. 'Bit će uništen, vjerojatno razbijen poslije 28. veljače', rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi, ali odmah dodao da stručnjaci za kanonsko pravo izučavaju slučaj budući da je ostavka jedinstvena u novijoj povijesti. Ipak napominje kako objekti usko vezani uz služenje Svetog Petra moraju biti uništeni, prenosi UPI.

>> Gasi se Twitter profil pape Benedikta XVI

I Kosor poljubila prsten


Prsten pape poljubile su mnogi svjetski vođe, kao i mnogi vjernici koji su se susreli s njim tijekom njegova osmogodišnjeg pontifikata koji će završiti 28. veljače. Tako je među njima bila i bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor koja je to učinila prilikom papinog posjeta Hrvatskoj(4.6.2011. pixsell - kosor, papa), a isto ponovila i prilikom njezina posjeta Vatikanu.

'Nadam se da prsten neće biti uništen'


Zlatar koji je izradio prsten pape Benedikta XVI., težak 35 grama, nada se da njegov prsten neće biti uništen nakon što papa odstupi. 'Nadam se da će prsten sačuvati i da će biti izložen. To je nakit koji ima veliku simboličku vrijednost', rekao je Claudio Franchi, zadužen za izradu prstena za Benedikta XVI. 2005. godine kada je papa izabran. Franchi zaključuje da je prsten koji je dao izraditi Benedikt XVI oživio stoljetni odnos između papinstva i lokalnih obrtnika s obzirom na to da pape od 19. stoljeća nisu posebnu pažnju pridodavale umjetničkom izgledu prstena.

Jednom ostao bez prstena


S jedne druge, malo manje ozbiljne strane, kada je u pitanju prsten Benedikita XVI., jednom je prilikom zabilježen i manji incident. Kamere su, naime, snimile papu koji je nakon krštenja djece primijetio da mu na prstu nešto nedostaje. Snimka trenutka neugodnog iznenađenja na njegovom licu, kada je vidio je prsten zagubio, objavljena je na internetu, a možete je pogledati u priloženom videu. Prsten je ubrzo pronađen i vraćen papi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook   Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Danas počinju konklave Talijan i Brazilac glavni favoriti za novog Papu? Slika nije dostupna Gdje će s pečatom? Što će biti s Benediktom XVI. kada napusti dužnost?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene