Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Lavina reakcija i u Hrvatskoj

Pitali smo građane: Što mislite o Papinom novom prijedlogu s "prokušanim muževima"?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ususret četvrtoj obljetnici pontifikata, koju će obilježiti sutra, papa Franjo ima novu ideju - razmišlja o mogućnosti da i oženjeni muškarci postanu svećenici. U intervjuu za njemački list Die Zeit objasnio je da je veliki problem za crkvu nedostatak svećenika. Zanimalo nas je slažu li se s papom Franjom i hrvatski vjernici.

Svoju otvorenost za promjene, papa Franjo opet pokazuje. Svećenika je sve manje, pa razmišlja o zaređivanju oženjenih muškaraca. U intervjuu za njemački tjednik objašnjava: "Moramo razmisliti o tome jesu li 'viri probati' mogućnost. Tada moramo također utvrditi koje bi zadaće mogli preuzeti, primjerice, u udaljenim zajednicama."

Pročitajte i ovo Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način

A "viri probati" na latinskom znači "prokušani muževi" koji su se dokazali u župnom životu. Biskup Mate Uzinić objašnjava da je papa zabrinut zbog sve manje svećenika, a taj problem ima i Hrvatska. Oženjeni bi, kaže, vjerojatno morali ispuniti uvjete koje imaju stalni đakoni.

"Obveza da ima najmanje 35 godina, da ima privolu vlastite supruge i naravno da je završio teološki fakultet i da je pripreman", rekoa je Mate Uzinić, dubrovački biskup.

Ako se oženjenima i dopusti ređenje, onima koji već jesu svećenici ženidba se neće dopustiti - jer Papa celibat ne bi ukinuo. No, pitanje je vode li ovakve promjene upravo k tome.

"Svećenik koji je sam puno lakše se odluči da krene na ovu ili onu stranu, tako da ne vjerujem da će to dovesti do potpunog ukidanja celibata", kazao je Uzinić.

I dok su neki vjernici za ukidanje celibata, drugi su protiv. Vladimir Dugalić s bogoslovnog fakulteta u Đakovu objašnjava - celibat kao duhovni dar ne može se dokinuti, ali katolička praksa je drugo.

"Kad se eventualno suočavamo s jednom krizom zvanja pa moram reći imamo nažalost i sablažnjivo ponašanje jasno da se ta praksa može promišljati'', dodaje Dugalić. I mijenjati, jer kako objašnjavaju naši sugovornici, život u celibatu nije određen u samom svetom Pismu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene