Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka na Uskrsni ponedjeljak

Papa Franjo: Ne plašite se Božjih iznenađenja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom obraćanja na Uskrsni ponedjeljak sa prozora na Trgu sv. Petra, papa Franjo nije pozdravio hodočasnike na drugim jezicima, kao što ni tijekom uskrsnog obračanja Gradu i svijetu (Urbi et orbi) nije na drugim jezicima poželio Sretan Uskrs.

Od Uskrsnog ponedjeljka pa do Duhova umjesto angelusa upućene su molitve Kraljici nebeskoj (Regina Coeli), pa je poslije te molitve papa Franjo, kako je kazao, svima koji su došli u Rim sa raznih kontinenata poželio na talijanskom jeziku Sretan Uskrs i dobar tek za ručak.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način

Neki su bili iznenađeni što Franjo nije, kao njegovi prethodnici, Uskrs čestitao na ostalim jezicima, ali se moglo predvidjeti da će govoriti samo na talijanskome jeziku, jer je to učinio i tijekom angelusa na Cvjetnicu i tijekom opće audijencije srijedom. Papa Franjo je od kada je izabran za papu uvijek sebe nazivao rimskim biskupom i nikada nije izgovorio riječ pontifikat. Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi nam je kazao kako će Franjo vjerovatno i dalje upotrebljavati samo talijanski jezik, jer ne želi davati neko veće značenje jednom jeziku nad drugim.

Talijanski jezik je onaj kojim govore rimski biskupi. Vidjet ćemo na kojem će se jeziku obraćati vjernicima u drugim državama tijekom pastoralnih putovanja. U Uskrsnoj poruci papa Franjo je pozvao vjernike da dopuste da ih Božje milosrđe obnovi. Na Trgu sv. Petra i u okolnim ulicama bilo je više od 250.000 osoba. U poruci Urbi et orbi papa je poželio mir za cijeli svijet i pozvao “neka Gospodin dade da procvatu pustinje u našim srcima. Naglasio je kako se snaga Uskrsnuća, taj prijelaz iz ropstva zla u slobodu dobra, treba ostvariti u svakom vremenu, u konkretnim prostorima našega života, u našem svakodnevnom životu.

>> Papa Franjo pozvao na mir u svijetu i poručio da egoizam prijeti životu

Snažna je molitva koju je uputio Isusu: 'Molimo uskrsloga Isusa, koji smrt preobražava u život, da mržnju pretvori u ljubav, osvetu u oprost, rat u mir'. Poželio je da mir zavlada u čitavom svijetu, “koji je još uvijek tako podijeljen pohlepom onih koji traže laku zaradu, koji je ranjen samoljubljem koje prijeti ljudskom životu i obitelji, samoljubljem koje nastavlja s trgovinom ljudima, tim najraširenijim ropstvom u XXI. stoljeću.

Kako to da u XXI. stoljeću još ima trgovine ljudima, ropstva, zapitao je papa Franjo i poželio mir čitavom svijetu, razdiranom nasiljem povezanim s trgovinom drogom i nepravednim iskorištavanjem prirodnih bogatstava.Tijekom Vazmenog bdijenja papa Franjo je pozvao da se ne zatvaramo pred novošću ni kada smo umorni, razočarani, tužni i pomišljamo da nećemo uspjeti.

U homiliji Vazmenog bdijenja u bazilici sv. Petra, papa Franjo je rekao kako ne postoji situacija koju Bog ne može promijeniti. Nema grijeha koji ne može oprostiti ako mu se otvorimo, kazao je Franjo tijekom prvog uskršnjeg bdijenja njegova pontifikata i pozvao da se ne zatvaramo pred novinom koju Bog želi uvesti u naš život.

Sugestivno vazmeno bdijenje koje predvodio papa Franjo u bazilici sv. Petra je najveličanstveniji crkveni obred svjetla, uz pjev "Svjetlo Kristovo“. Premda je liturgija ove godine nešto skraćena, ipak je trajla oko tri sata. U bazilici sv. Petra veličanstveni obred osim kardinala, biskupa i diplomatskog zbora, pratio je i veliki broj vjernika, a Franjo je kazao kako novost često plaši, pa tako i novost koju donosi Bog.Često se radije držimo naših sigurnosti, plašimo se Božijeg iznenađenja. Potrebno je međutim otvoriti se novostima koje transformiraju, tako lijepim Božijim iznenađenjima. Nesmijemo se plašiti otvaranja Isusu, moramo ga pustiti da uđe u naš život, jer on nas neće razočarati, naglasio je u homiliji papa Franjo. Poslije uskršnjih blagdana Franjo bi trebao povući prve poteze u kuriji. (Agencija VLM)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene