Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZARAĐUJU MILIJARDE

Ubojstva, pljačke, trgovina drogom...: Ovo su najopasnije mafije na svijetu. Među njima je i jedna s naših prostora

Meksički policajci u borbi protiv mafije (Foto: AFP)
Meksički policajci u borbi protiv mafije (Foto: AFP) Foto: Afp
U svijetu je trenutačno mnoštvo opasnih mafijaških organizacija, a za onu najozloglašeniju slovi meksički narkokartel.

To je najjača i najopasnija mafijaška organizacija u svijetu, tvrde kriminalisti, a prenosi Blic.

Pročitajte i ovo Takeshi Ebisawa Pripremali se godinama Japanski mafijaški bos pao u velikoj akciji, njegova smrtonosna pošiljka mogla je promijeniti svijet: "Jezivo je zamisliti posljedice..." Sara i Bob Bull Okomili se na njega Milijarder otkrio da je drugi put bankrotirao: "Na monstruozan način upao sam u dugove od 850 milijuna eura"

Odrubljivanje glava, mučenja, atentati, otmice, samo su neke od stvari u kojima su meksički mafijaši eksperti. Podijeljeni su u klanove pa se tako Bravo i Zetas neprestano sukobljavaju s ljutim konkurentima kartela del Noreste.

Nakon meksičke mafije slijedi talijanska, koja je također iznimno moćna i opasna. Cosa Nostra, Gomora, Calabresi... Uz trgovinu drogom, bave se reketarenjem, podmićivanjem i ilegalnim klađenjem, a godišnje ostvaruju više desetaka milijardi dolara profita.

Na trećem mjestu je ruska mafija. Solntsevskaya bratva mreža je od deset odvojenih podružnica koje djeluju nezavisno, dok cijelu organizaciju vodi dvanaest ljudi. Najviše se fokusiraju na umreženu suradnju s tajnim službama, a specijalizirani su za otmice i prodavanje ljudi u seksualno roblje.

Američki gangsteri i ulične bande zauzeli su četvrto mjesto na ljestvici najopasnijih. Posebno su opasni Cripsi, afroamerička banda osnovana u Los Angelesu. Ubojstva, pljačke i trgovina drogom neki su od njihovih "poslova".

Na petom je mjestu albanska mafija, sastavljena od klanova, u čemu krvno srodstvo i brakovi imaju presudnu ulogu.

Krvna osveta, kult porodice i specifičan set simbola i pravila odvajaju albanski sistem od klasične hijerarhije. Međunarodni stručnjaci procjenjuju da upravo ova mafija u svojim rukama drži oko 75 posto svjetskog tržišta narkotika.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene