Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki pritisak

Kina: Ovo rade neudanim ženama iznad 27 godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mlade, uspješne, samostalne i neudane. Takve žene danas su u Kini stigmatizirane isključivo iz razloga što se još nisu udale.

One su mlade, uspješne žene s diplomama cijenjenih sveučilišta, vlastitim stanovima i dobrim poslovima. No vlastita država ih omalovažava zbog jedne jedine stvari - starije su od 27 godina, a još nisu udane. Kineski državni mediji nazivaju ih 'sheng nu' ili 'žene ostaci', piše BBC.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Jean-Luc Blachon na konferenciji za medije otkrio ih tužitelj Jezivi novi detalji u slučaju pronalaska ostataka dječaka Emilea, stanovnici su to mjesto počeli nazivati ukletim

Jedna od tih žena je i Huang Yuanyuan, radijska novinarka koja ovih dana navršava 29 godina. 'osjećam se uplašeno, godinu dana sam starija, nemam dečka... Pod velikim sam pritiskom da se udam', kaže Huang. Pritisak joj stvaraju obitelj, prijatelji, ali i država .

Kineski državni mediji pozivaju se na statistike prema kojima u Kini u ovom trenu ima 20 milijuna više muškaraca mlađih od 30 nego žena iste dobi. Kažu kako je to posljedica politike 'jednog djeteta' koja je dovela do selektivnih abortusa.

>> Nevjerojatno: Najmnogoljudnija zemlja ima sve manje radnika!

Prema posljednjem popisu stanovništva jedna od pet žena u dobi od 25-29 godina je neudana. Omjer muškaraca iste dobi još je veći, svaki treći je neoženjen, no to ne znači da će se ti samci nekako spojiti. 'U Kini postoji trend da se muškarci žene 'ispod sebe', što u smislu obrazovanja, što u smislu dobi. Tako imate primjer da se muškarac 'A kvalitete' oženi ženom 'B kvalitete', muškarac 'B kvalitete' ženom 'C kvalitete' i muškarac 'C kvalitete' ženom 'D kvalitete'. Znači ostaju žene 'A kvalitete' i muškarci 'D kvalitete' koji će se teško spojiti. Zato te neudane žene starije od 27 nazivaju 'žene ostaci'', kaže Leta Hong-Fincher, doktorandica na Sveučilištu u Pekingu.

Visokoobrazovane neudane žene zapravo su stigmatizirane od strane države koja organizira i druženja ne bi li im našle muževe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene