Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odbačena tužba agentice CIA-e protiv Dicka Cheneyja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac saveznog suda u Washingtonu jučer je odbacio tužbu bivše agentice CIA-e Valery Plame protiv američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja i drugih visokih dužnosnika administracije zbog odavanja njezinog identiteta 2003.

Plame i njezin suprug, bivši diplomat Joseph Wilson, tužili su Cheneyja, bivšeg predstojnika njegova ureda Lewisa "Scottera" Libbyja, političkog savjetnika Bijele kuće Carla Rovea i bivšeg državnog podtajnika Richarda Armitagea da su odali njezin identitet novinarima iz odmazde prema Wilsonu, tada glasnom kritičaru rata u Iraku.

Pročitajte i ovo Telefoniranje, ilustracija završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila Ilustracija sve završilo na sudu Bizarna drama bivših ljubavnika: "Bacio je moje testise. Stajali su u staklenci pored jaja u hladnjaku"

Svjesno odavanje povjerljive informacije neovlaštenim primateljima u SAD-u je kazneno djelo, a angažman Plame u CIA-e bio je povjerljive naravi.

Sudac John Bates kazao je kako tužba otvara "značajna pitanja povezana s primjerenošću postupaka najviših dužnosnika", no u obrazloženju odluke na 41 stranici utvrdio je kako tužitelji Plame i Wilson nisu dokazali da predmet spada u nadležnost saveznog suda.

Idenitet Valerie Plame otkriven je u srpnju 2003. u kolumni
konzervativnog kolumnista Roberta Novaka bliskog Bijeloj kući, nakon što je veleposlanik Wilson otvoreno kritizirao Bushevu administraciju da je manipulirala obavještajnim informacijama kako bi opravdala rat u Iraku. 

Tijekom istrage slučaja, utvrđeno je da su Rove i Armitage odali spornu informaciju Novaku, što su i sami kasnije potvrdili. No, u cijelom slučaju optužen je samo Lewis Libby, i to za ometanje pravde i laganje pod prisegom u istrazi, a ne za odavanje povjerljive informacije. Osuđen je na dvije i pol godine zatvora i 250.000 dolara kazne.

Predsjednik Bush pomilovao ga je od izdržavanja zatvorske kazne, a novčanu je morao platiti.

Melanie Sloan, odvjetnica tužitelja, najavila ja da će se Plame i Wilson žaliti na sudsku odluku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene