Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Valery Plame: Dužnosnici su 'bezobzirno' odali moj identitet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša operativka CIA-e Valery Plame Wilson, čije je odavanje identiteta 2003. izazvalo politički skandal u koji je bio upleten vrh administracije, danas je na saslušanju pred Kongresom izjavila da su visoki dužnosnici Bijele kuće i State Departmenta 'nepromišljeno i bezobzirno' otkrili njezin tajni identitet kako bi diskreditirali njezinog supruga koji je radio u diplomatskoj službi.

Njezin suprug Joseph Wilson u proljeće 2003. otvoreno je kritizirao administraciju Georgea W. Busha da manipulira s obavještajnim podacima o iračkom oružju za masovno uništenje, kako bi opravdala napad na Irak.

Pročitajte i ovo Policija u Zvečanu sukobili se s policijom Poznat identitet trojice napadača s Kosova, još se ne zna tko je četvrti Slika nije dostupna Lewisu 'Scooter' Libbyju dvije i pol godine zatvora

Angažiran od CIA-e, Wilson je bio u misiji u Nigeru, gdje nije našao dokaze za tvrdnje administracije da Irak u toj zemlji nabavlja uran za atomsku bombu.

'Moje ime i identitet su nepromišljeno i bezobzirno zloupotrijebili visoki dužnosnici Bijele kuće i State Departmenta. Više nisam mogla obavljati posao za koji sam bila visoko kvalificirana, niti putovati u misije u inozemstvo pod konspirativnim identitetom', rekla je Plame pred Odborom za nadzor i vladine reforme Predstavničkog doma Kongresa.

Naglasila je kako je nedavno završeno suđenje Lewisu 'Scooteru' Libbyu, bivšem predstojniku ureda potpredsjednika SAD-a, pokazalo kako je ona 'otkrivena čisto iz političkih razloga'.

Odavanjem njezina identiteta, po riječima Plame, bili su ugroženi i njezini suradnici u CIA-i koji su radili na pitanju iračkog oružja za masovno uništenje a agencija je kasnije obavila i 'procjenu štete' zbog incidenta.

Odavanje identiteta tajnog agenta u SAD-u je kazneno djelo.

Na svom prvom saslušanju o aferi koja je izbila 13. srpnja 2003. kada je konzervativni kolumnist Robert Novak objavio kako ona radi u CIA-i, Plame je rekla da može vrlo ograničeno javno govoriti o svome 20-godišnjem radu u agenciji.

U svom se iskazu usredotočila da pitanje 'tajnosti' njezinog statusa u CIA-i mogućem nepotizmu u odluci CIA-e da Joeu Wilsonu povjeri misiju u Nigeru.

'Pod prisegom mogu reći da sam radila u konspiraciji', kazala je Plame, a predsjednik odbora, demokrat Henry Waxman naglasio je kako mu je to potvrdio i direktor CIA-e Michael Hayden.

Također je naglasila da je njezinog supruga za odlazak u Niger predložio njezin kolega u CIA-i, što su odobrili njihovi
pretpostavljeni, jer je on i ranije obavljao takve misije za CIA-u, a imao je iskustva iz Afrike i Iraka, gdje je bio otpravnik poslova SAD-a u vrijeme Zaljevskog rata 1991.

Plame je također izjavila kako je ona 2003. saznala što se sprema, te je CIA zvala Roberta Novaka i tražila da ne objavljuje kolumnu, ali bez uspjeha.

Demokratski članovi odbora na saslušanju su pokazali tablicu kontakata u vrhu administracije, kroz koje je identitet Plame otkriven novinarima. 

Kongresnik hrvatskog podrijetla Dennis Kucinich iz Clevelanda, naglasio je da je njezin identitet otkriven u 20-ak prilika, što govori da se nije radilo o običnom 'curenju' informacije, već o 'organiziranom i koordiniranom naporu' administracije da je se razotkrije.

Predsjednik odbora Waxman zaključio je kako je 'odavanjem njezina identiteta ozbiljno ugrožena nacionalna sigurnost', te da je Bushova administracija nanijela puno kolateralne štete interesima SAD-a, uključujući i ulazak u rat u Iraku.

Osim Lewisa Scootera Libbya, koji je proglašen krivim u pet točaka za krivokletstvo i ometanja pravde u istrazi odavanja identiteta Plame, za samo odavanje identiteta nitko više nije optužen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene