Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treći čovjeka Al-Qaide

OTKRIVENI DNEVNICI: Bio je 'mozak' najvećih terorističkih napada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnike je u šest bilježnica pisao Abu Zubaida, između ostalog odgovoran za napade 11. rujna. Evo što u njima otkriva...

Američka vlada objavila je sadržaj privatnih dnevnika Abu Zubaide, nekad trećeg čovjeka Al-Qaide i još uvijek najpoznatijeg zatvorenika u Guantanamu. Dnevnici otkrivaju osobne poglede Zubaide kako je Al-Qaida pomalo nastajala u mudžahedinskim grupama koje su se opirale ruskom političkom utjecaju u Afganistanu i kako je Al-Qaida na kraju narasla u moćnu organizaciju koja je izvela teroristički napad na SAD 2001. godine. U dnevnicima je opisano kako je Zubaida od studenta postao militantni pripadnik Al-Qaide, a djelove je objavio Independent.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najgori od najgorih FOTO Ovo je deset najopasnijih ljudi na svijetu Slika nije dostupna Al-Šabab Tko su uopće teroristi koji su izveli pokolj u Nairobiju?

>> Napadi 11. rujna 2001.: Ovako je tekao dan koji je promijenio svijet

U dnevnicima je opisano cijelo jedno desetljeće, od 1990. kada je Zubaida pristupio Al-Qaidi pa sve do ožujka 2002. godine kada je zarobljen u Pakistanu. U vrijeme kada je uhvaćen Zubaidu je CIA smatrala trećim čovjekom Al-Qaide, odmah iza Osame Bin Ladena i trenutnog vođe organizacije Ajmana Zavahirija. Osim toga , Zubaida je jedan od onih koji je smislio plan napada 11. rujna na SAD i 'mozak' najvećih terorističkih napada do tada, uključujući napad na američku ambasadu u istočnoj Africi 1998. godine.

Zubaida je nakon uhićenja odveden na CIA-in takozvani 'imaginarni otok' kod Tajlanda gdje je izložen raznim metodama mučenja kako bi otkrio informacije o budućim terorističkim napadima. Najčešći način mučenja bio je 'waterboarding', odnosno simulirano utapanje kada se zatvoreniku ulijeva voda u usta, ali preko krpe koja mu prekriva lice i dišne puteve, tako da zatvorenik ima dojam da se utapa. Zubaida je navodno kroz proces 'waterboardinga' prošao čak 83 puta.

>> Ispovijest bivše špijunke: 'Nakon 11. rujna tražili su da mučimo i ubijamo ljude'

On je jedan od prvih uhvaćenih članova Al-Qaide koji je prolazio kroz ovakvu torturu obzirom da je negdje u vrijeme njegovog uhićenja tu metodu odobrio tadašnji predsjednik George Bush. Koliko je Zubaida bio važan u Al Qaida potvrđuje i podatak da se njegovo ime u američkim izvještajima o napadima 11. rujna spominje 52 puta.

U dnevnicima često spominje Bin Ladena i ostale dužnosnike Al-Qaide, a dnevnici su sastavljeni u šest bilježnica i otkrivaju neke potpuno nove informacije koje do sada nisu znale ni tajne službe. Vjeruje se da postoji još njegovih zapisa koje je vodio za vrijeme boravka u zatvoru, a najdetaljnije je opisao mučenja. Zubaida je zatvoren u Guantanamu od 2006. godine, no do danas nije optužen za nijedan zločin. Kako piše Independent, Zubaida je jako pogođen činjenicom da su mu oteti dnevnici koji se sada smatraju vlasništvom Penagona.

ULOMCI IZ DNEVNIKA

NASTAJANJE DŽIHADA (6. siječnja 1991.)
Jučer, i tek jučer sam odlučio otići u Afganistan. Odlučio sam ga posjetiti, otići na treninge i učenja i vratiti se kako bi završio školovanje. Ovo je Božja volja. Sve je spremno, vjerujem u Boga. Sve je spremo.

DOLAZAK U PEŠAVAR (19. Siječanj 1991.)
Stigli smo u Peshwar. Imamo opći ured koji se brine o mudžahedinima i daje nam podršku. Iz tog ureda se organizira smještaj po kućama za mudžahedine koji dolaze izvan Afganistana. Neki dolaze samo da bi kratko vježbali i vratili se pripremljeni kućama. Neki su tu zbog džihada i čekaju dok Bog ne odluči što se treba napraviti. Neki su mladi, još im ne rastu brkovi ni brada. Neki su već odavno prešli pedesetu. Mogućnost ostanka ovdje me toliko uzbuđuje da se ne mogu kontrolirati.

BRAT ME POKUŠAVA VRATITI (1. svibanj 1991.)
Moj brat Mahir je konačno došao. Kratko smo sjedili i razgovaralil. Pričao mi je o stvarima koje su me prilično isfrustrirale – o majci, ocu, braći... Uglavnom, obojica nećemo niti želimo razumijeti jedan drugog. Pročitao mi je očevo pismo, a kada mi ga je dao i tražio da ga ja sam pročitam kazao mi je da je ocu teško što sam otišao u Afganistan i da jako zbog toga pati. Pokušao sam mu objasniti koliko je važna žrtva zbog vjere, a on je meni pokušao objasniti koliko je važno imati podršku roditelja za džihad.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene