Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestašica zbog Sandy

New York kao nekoć Jugoslavija: Benzin se toči po sustavu 'par-nepar'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon New Jerseya i New York je uveo 'par-nepar' sustav točenja benzina, što je posljednji put u SAD-u viđeno tijekom velike naftne krize. Sličan je sustav bio svojedobno na snazi i u Jugoslaviji.

Vozači u New Yorku u petak su se suočili s ograničenjima u opskrbi benzinom, po prvi put od naftne krize 1970-ih, što je posljedica oluje Sandy i snježne mećave koja je uslijedila par dana nakon nje, javlja NBC.

Njujorške vlasti uvele su redukciju benzina s početkom u 5 ujutro na Long Islandu i 6 ujutro u New Yorku. Na novi sustav opskrbe potrošača na benzinskim postajama pazit će policija. Vozači će moći točiti benzin po sustavu "par-nepar" na osnovu posljednjeg broja sa svojih registarskih pločica.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama

>> Temperatura pada, tenzije rastu: U New Jerseyu gorivo na par-nepar!

"Na ovo smo se odlučili kako bi svi imali istu šansu i kako se ne bi stvarali beskonačni redovi", kazao je gradonačelnik Michael Bloomberg i ocijenio da je to dobra odluka kako bismo "prebrodili što nas je snašlo". Prema njegovim riječima, nestašica će trajati još nekoliko tjedana.

"Ako bolje promislite, to i nije nekakva stroga mjera kada se jednom naviknete", dodao je Bloomberg.

U četvrtak je policija pod punom spremom zbog problema u prometu morala obuzdavati gomile nezadovoljnika na autobusnim i željezničkim postajama.

Inače, slična je mjera na snazi bila prošlog tjedna u saveznoj državi New Jersey, a mnogi građani Hrvatske zasigurno se sjećaju 'par-nepar' sustava iz vremena krize u bivšoj Jugoslaviji. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene