Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Uloga medijatora

Češki predsjednik: "Znam tko može biti posrednik u rješavanju rusko-ukrajinskog sukoba". Oglasio se i Vučić

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Borislav Zdrinja / ZIPAPHOTO
Češki predsjednik u odlasku Miloš Zeman izjavio je u petak u Beogradu da Srbija može posredovati u rješenju za rusko-ukrajinski sukob, temeljeći tu ocjenu na činjenici da Beograd nije uveo sankcije Moskvi, što, po njegovom mišljenju, "može biti prednost" za ulogu medijatora.

"Položaj neutralnosti Srbije, da ne podržava sankcije Rusiji, može biti i prednost za eventualnu ulogu medijatora jer posrednik ne smije jasno stajati na jednoj ili drugoj strani", rekao je češki predsjednik u odlasku Miloš Zeman na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije sastanka u četiri oka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

On kao moguće posrednike u tom ratu vidi Kinu i Tursku te Austriju, za koju kaže da je "neutralna i članica je EU-a, iako nije članica NATO-a".

Vučić je istaknuo suglasnost Beograda i Praga u pogledu osude upada i invazije ruskih snaga na Ukrajinu i poštivanje teritorijalnog integriteta te zemlje, istaknuvši da je Srbija "jedina zemlja u Europi" koja nije uvodila sankcije Rusiji i da to "nikad ne krije".

"Na sve načine smo slali humanitarnu pomoć i podršku, slat ćemo još više i sudjelovati u izgradnji pojedinih gradova i mjesta u Ukrajini", poručio je Vučić.

Naglasivši da su za Srbiju "i Donbas i Zaporožje, Herson i druga područja dijelovi Ukrajine" i da ih se poštuje "kroz rezolucije, poredak i Povelju UN-a", Vučić je upitao zašto druge zemlje "ne poštuju poredak UN-a i Rezoluciju 1244 (VS UN-a)" kojom se Srbiji priznaje teritorijalni integritet na Kosovu.

"Kako poštujete sve rezolucije, a jedinu koja se tiče našeg teritorijalnog integriteta ne poštujete? Stavite se u naš položaj, u naše cipele, tražimo da to razumijete i ništa više", rekao je Vučić.

Zeman je naglasio kako "cijeni to što je Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini, jer se ne može dopustiti da bilo koja zemlja bez razloga napadne svog susjeda".

Češki predsjednik u odlasku Srbiju je izabrao za svoj posljednji službeni posjet, jer će ga, na temelju drugog kruga predsjedničkih izbora u subotu, na toj dužnosti uskoro zamijeniti bivši general NATO-a Petr Pavel. Zeman je ponovio danas da se ispričao za sudjelovanje Češke u NATO-ovom bombardiranju tadašnje SR Jugoslavije 1999.

Pročitajte i ovo Sastanak premijera Andreja Plenkovića i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Davosu VAŽAN SUSRET U DAVOSU Plenković se sastao s Vučićem: Premijer objavio o čemu su razgovarali

Zeman će ostati upamćen kao jedini šef države ili vlade neke od država članica NATO-a koji se javno ispričao Srbiji za bombardiranje 1999., kada je kao premijer Češke odobrio intervenciju tog vojnog saveza.

Pročitajte i ovo Ilustracija RASTE ZABRINUTOST Prijeti sukob svjetskih velesila? Američki general: "Nadam se da sam u krivu, no imam osjećaj da ćemo 2025. zaratiti"

Razgovor Vučić-Zeman pratio je i susret dvaju državnih izaslanstava te potpisivanje međudržavnog sporazuma o jačanju kulturne suradnje i uspostavljanju Češkog doma u Beogradu, koji će biti sjedište Čeha, ali i prostor za okupljanje Čeha i Srba, sastanke i gospodarske kontakte i "važno mjesto za odnose dviju zemalja".


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene