Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 19 godina

Tko je kriv za odlazak Srba iz Hrvatske?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Regionalni odbor za pomoć izbjeglicama u Vojvodini pozvao je predsjednicu srbijanskog parlamenta Maju Gojković da zakaže posebnu sjednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o stvarnim uzrocima za odlazak Srba iz Hrvatske i o odgovornosti Srbije za to stradanje.

"Krajnje je vrijeme da se nakon 19 godina utvrde stvarni krivci za pogrom i izdaju srpskog naroda te javno žigoše i kazneno goni one koji su digli srpski narod na pobunu protiv hrvatske države, a onda tijekom ‘Oluje’ prvi podvili rep i pobjegli u Srbiju”, navodi se u priopćenju za javnost odbora koji je prenio u utorak internetski portal "Autonomija", Neovisnog društva novinara Vojvodine.

Pročitajte i ovo Ilustracija MEDIJI ISKOPALI Što sve sadrži optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota? Objavljeni detalji Slika nije dostupna čvrsti stavovi Granić o optužnici protiv pilota: "Nitko nikad u Hrvatskoj nije dao nikakav nalog da se počini zločin i djeluje prema civilima"

Dodaje se da država Srbija mora odgovoriti na pitanje kako se moglo dogoditi da čitavo vojno, policijsko i državno vodstvo tadašnje samoproglašene "Republike Srpske Krajine" napusti Knin i "bude dobrodošlo u Srbiju, iako je ostavilo goloruki narod na milost i nemilost hrvatskim vojnim i policijskim snagama", piše u priopćenju, čiji autori tvrde da su hrvatska vojska i policija "spalile više od 10.000 kuća i pobile više od 2.000 ljudi, uglavnom žena i staraca".

Regionalni odbor za pomoć izbjeglicama Vojvodine pozvao je predsjednike Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) - Aleksandra Vučića i Ivicu Dačića - da se izjasne o vlastitom sudjelovanju i o odgovornosti u kreiranju politike koja je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, kako tvrdi odbor, "slomila kralježnicu" srpskog naroda na prostoru bivše SFRJ.

"Ta politika izazvala je mržnju, sukobe i rat te masovni progon sunarodnjaka, otimanje i uništavanje njihove imovine, koja im ni nakon 20 godina nije vraćena", piše u priopćenju za javnost.

Odbor ocjenjuje se da praksa po kojoj se državno vodstvo Srbije zajedno s izbjeglicama iz Hrvatske, ali i s "poznatim profiterima" iz nekih nevladinih udruga jednom godišnje pojavljuje u Crkvi svetog Marka u Beogradu, obilježavajući obljetnicu "Oluje", nije ništa drugo do "pokušaj pranja vlastite savjesti" za stradanje srpskog naroda.

Ta izbjeglička udruga, prenosi „Autonomija“, pozvalo je srbijansku vladu da odnuje i posebnu radnu skupinu radi "utvrđivanja odgovornosti" međunarodnih organizacije, prije svega UNHCR-a i OESS-a.

Dodaje se da su te organizacije, uz pomoć Srpskog demokratskog foruma iz Beograda i Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju iz Novog Sada, izravno utjecale na krajnje negativan ishod pregovora o vraćanju stanarskih prava Srbima izbjeglim iz Hrvatske, i trajni gubitak više od 40.000 srpskih stanova. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene