Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napisao manifest

Krvnik Breivik: Moji postupci su monstruozni, ali potrebni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveški monstrum Anders Behring Breivik, dao je prvu izjavu javnosti putem svojeg odvjetnika. 'Rekao je da vjeruje kako su njegovi postupci monstruozni, ali u njegovoj glavi oni su bili potrebi', prenio je Breivikove riječi njegov odvjetnik Geir Lippestad za TV2.

Lippestad ipak nije puno otkrio što se tiče Breivikovih motiva za pokolj mladih na otoku Utoeyi. Breivik je mrzitelj 'kulturalnih marksista' te je htio pokrenuti 'križarski rat' protiv širenja islama, a obožavao je oružje i dizanje utega, rekli su što njegovi poznanici, što dužnosnici u izjavama, prenosi agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 2008. se upisao u masonsku ložu Breivik priznao da je pucao po kampu mladih! Slika nije dostupna Jutro nakon pokolja Oslo kao grad duhova: 'Mislio sam da je Norveška sigurna, no nigdje više nisi siguran'

Breivik je čak i na YouTube servis postavio video naziva 'Knights Templar 2083', ali je taj video jučer uklonjen. U njemu su se prikazivale njegove slike u ronilačkom odijelu s automatskom puškom u ruci te mornaričkom odijelu, te poruke u kojima je on objašnjavao 'svoju misiju'.

'Prije nego počnemo s našim križarskim ratom, moramo skresati kulturalni marksizam', prikazana je poruka u tom videu. Taj pomahnitali ekstremist napisao je i manifest od 1.500 stranica, a jedan norveški portal objavio je i link na taj manifest. Agencija Reuters prenosi kako nije bilo moguće utvrditi tko je autor video snimke s YouTubea i tog manifesta.

'Jednom kad odlučite napasti, bolje je ubiti previše, nego nedovoljno, jer riskirate smanjenje željenog ideološkog efekta napada', piše u Breivikovom manifestu. Putem video snimke, Breivik je uputio i poziv svim konzervativcima da 'prigrle mučeništvo'. 'Ne nudite isprike, ne nudite izlike i ne izražavajte žaljenje, jer djelujete u samoobrani, ili preventivno', dodao je autor spomenutog 12-minutnog videa.

Autor manifesta, koji se potpisao kao Andrew Breivik, istaknuo je kako mu je za pisanje manifesta pod nazivom 'Europska deklaracija neovisnosti', bilo potrebno devet godina i 300.000 eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene