Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imigranti su za 1.000 eura kupovali azil

Korupcijski skandal potresa Njemačku: Dovoljno je bilo imati novca i poznavati odvjetnika

Imigranti u Njemačkoj (Foto: AFP)
Imigranti u Njemačkoj (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Skandal u Njemačkoj: Azil prodavali za 1.000 eura (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Skandal u Njemačkoj: Azil prodavali za 1.000 eura (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Skandal u Njemačkoj: Azil prodavali za 1.000 eura (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Skandal u Njemačkoj: Azil prodavali za 1.000 eura (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Skandal u Njemačkoj: Azil prodavali za 1.000 eura (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Skandal u Njemačkoj: Azil prodavali za 1.000 eura (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Skandal u Njemačkoj: Azil prodavali za 1.000 eura (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Skandal u Njemačkoj: Azil prodavali za 1.000 eura (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Imigranti u Njemačkoj (Foto: AFP) Galerija 1/5 >>
Skandal potresa Njemačku nakon što je otkrivena korupcija u bremenskom uredu za migracije i izbjeglice. Naime, za oko tisuću eura moglo se dobiti odobrenje azila. Sada će se preispitati svih 18 tisuća zahtjeva za azilom odobrenih u ovom tisućljeću.

Za ostanak u Njemačkoj azilanti obično moraju dokazati da im je život u domovini ugrožen. Međutim, nije to bio slučaj sa svima azilantima. U Bremenu je bilo dovoljno imati novca i poznavati jednog odvjetnika, pa su nadležni lakše i brže odobravali azil. Riječ je o gotovo 1.200 osoba, a sve se odgađalo između 2013. i 2016. godine.

Pročitajte i ovo Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu Pakt o migracijama i azilu - 4 Na potezu Vijeće EU-a Europski parlament izglasao pakt o migracijama i azilu, nije prošlo bez incidenata

"Nastavljamo provjeravati sve odobrene zahtjeve koje je donio ured u Bremenu. To se odnosi na oko 18 tisuća predmeta koji uključuju sve proceduralne akte od 2000. godine", rekla je Jutta Cordt iz Federalnog ureda za migracije i izbjeglice.

Šest osoba iz bremenskog ureda je pod istragom. Prvih naznaka da nešto u tom uredu nije u redu bilo je prije nekoliko godina, ali su afere zataškane tvrde njemački mediji.

"Na temelju rezultata interne revizije, ministar je donio nekoliko odluka. Prvo, od sada ured za migracije u Bremenu neće više donositi odluke o zahtjevima za azil sve dok se istraga i svi daljnji postupci ne okončaju", rekla je Annegret Korff, glasnogovornica njemačkog ministarstva unutarnjih poslova.

Uz smjenu niza odgovornih, ministar je zatražio i da se istraži je li se ovakvo što događalo i u drugim dijelovima zemlje. U posljednje četiri godine, u Njemačku je stiglo više od milijun i 600 tisuća imigranata.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene