Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije više državna tajna

Kinezi objavljuju zapanjujuće rezultate tajnog istraživanja zagađenosti tla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispitivanje uzoraka tla na lokacijama diljem Kine pokazalo je ostatke teških metala stare najmanje 100 godina. Otkriveni su i ostaci zabranjenih pesticida, što je sve dokaz ozbiljnog zagađenja.

Uzorci tla diljem Kine otkrili su ostatke teških metala stare najmanje 100 godina, kao i tragove pesticida zabranjenih 80-ih godina, potvrdio je u srijedu dužnosnik kineskog ministarstva za zaštitu okoliša, otkrivajući svu ozbiljnost problema zagađenja u zemlji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sanacija u tijeku Upozorenje stanovnicima Karlovca: U nekim četvrtima voda ispravna za piće, drugdje traje ispiranje Slika nije dostupna Borba za život 'Zatvorimo vrata, prozore, a onda i rupe kroz koje bi zrak mogao ući'

Zhuang Guotai pojašnjava da je ispitivanje tla diljem zemlje pokazalo da je kinesko selo platilo tešku cijenu za poljoprivrednu revoluciju tijekom koje se proizvodnja žita u posljednjih 30 godina gotovo udvostručila i to usprkos smanjenju radne snage.

>> Kina uvjerena da može kontrolirati epidemiju ptičje gripe

"Mora se platiti cijena za devet uzastopnih godina velikog porasta uroda žita", kazao je Zhuang na konferenciji u Pekingu, ističući da se radi o složenom pitanju jer se proizvođači žitarica oslanjaju na upotrebu umjetnih gnojiva u golemim količinama.

Svi zagađivači na kraju završe u tlu, upozorio je Zhuang, upozorivši da je kod analize tla otkrivena prisutnost teških metala i od prije 100 godina i pesticida '666' zabranjenog 1980-ih godina.

Kazao je da bi se rezultati ispitivanja trebali uskoro objaviti, dva mjeseca nakon što je objavljivanje bilo zabranjeno pod izgovorom "državne tajne". Ispitivanje zagađenosti tla u Kini trajalo je četiri godine.

Kinu također muči i veliko zagađenje zraka, zbog čega su mnogi gradovi na sjeveru zemlje ove zime bili prekriveni gustim smogom. Visoke stope zagađenja zraka u Pekingu primorale su vlasti da uvedu ograničenja na automobile i tvornice.

Bijes stanovnika zbog zagađenja zraka prelio se na internetsku mreže gdje su sve glasniji zahtjevi da Peking također pročisti i svoje rezerve vode. Prošli mjesec je u rijeci koja vodom opskrbljuje Šangaj pronađeno na tisuće lešina svinja pa je sigurnost pitke vode ponovo došla u središte pažnje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene