Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezakonita medicinska praksa

Stvorio GMO bebe: Kineski znanstvenik koji je šokirao cijeli svijet osuđen na 3 godine zatvora

He Jiankui, Kinesko južno sveučilište znanosti i tehnologije
He Jiankui, Kinesko južno sveučilište znanosti i tehnologije DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija He Jiankui (Foto: AFP) He Jiankui (Foto: AFP) Foto: Afp He Jiankui, Kinesko južno sveučilište znanosti i tehnologije He Jiankui, Kinesko južno sveučilište znanosti i tehnologije Foto: DNEVNIK.hr He Jiankui, Kinesko južno sveučilište znanosti i tehnologije He Jiankui, Kinesko južno sveučilište znanosti i tehnologije Foto: DNEVNIK.hr +0 Kineski znanstvenik He Jiankui (Screenshot: AP) Galerija 1/4 >>
Kineski znanstvenik koji je lani šokirao svijet stvaranjem prvih "genetski modificiranih" beba, osuđen je u ponedjeljak na tri godine zatvora zbog nezakonite medicinske prakse, javlja agencija Xinhua.

Kineski znanstvenik koji je lani šokirao svijet stvaranjem prvih "genetski modificiranih" beba, osuđen je u ponedjeljak na tri godine zatvora zbog nezakonite medicinske prakse, javlja agencija Xinhua.

Znanstvenik He Jiankui objavio je u studenome 2018. da je metodom prepravljanja genoma poznatom kao CRISPR-Cas9 u postupku medicinski pomognute oplodnje uspio stvoriti genetski modificirane djevojčice tako da se u budućnosti ne zaraze virusom HIV-a kojim je zaražen njihov otac.

Pročitajte i ovo He Jiankui (Foto: AFP) Izazivanje sudbine Zadiranje u nepoznato: Genetski modificirane bebe možda će živjeti kraće od prosjeka

Pročitajte i ovo He Jiankui (Foto: AFP) GM turizam Znanstvenik koji je zgrozio svijet imao je pakleni plan: U njegovu bi kliniku dolazili bogataši iz cijelog svijeta?

Tada vanjski profesor na Južnom sveučilištu za znanost i tehnologiju u Shenzhenu, profesor je zgrozio znanstvene krugove, a kineska vlada naredila je obustavu istraživanja i otvorila istragu.

He je osuđen na sudu u Schenzhenu jer je "protuzakonito provodio postupak genetske manipulacije embrija u reproduktivne svrhe", objavila je službena kineska agencija.

Zhang Renli i Qin Jinzhou, suradnici doktora Hea, koji su radili na dvije neimenovane medicinske ustanove, osuđeni su na blaže kazne.

"U želji za slavom i bogatstvom oni su svjesno prekršili nacionalne zakone u području znanstvenog istraživanja i medicinskog postupka", navodi sud i dodaje "prekršili su granicu etike u znanstvenom istraživanju i medicinsku etiku".

Ukupno tri genetski modificirane bebe rođene su kao rezultat tih istraživanja, dodaje Xinhua.

Kineske vlasti potvrdile su u siječnju 2019. da i druga žena nosi dijete s modificiranim RNA, osim dviju blizanki, no rođenje tog djeteta nije potvrđeno, piše agencija AFP. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene